Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Prăjitură Televizor, o prăjitură care ne-a îndulcit copilăria alături de negrese, albă ca zăpada, faguri, nuci, piersici. Este o prăjitură ușor de făcut, dar necesită mai mult timp pentru prepararea ei, deci ceva mai multă răbdare până ce o putem gusta. Practic este o prăjitură cu două foi de cacao, un blat pandișpan, o cremă delicioasă și totul acoperit cu o glazură de ciocolată. Pe când eram copil nu lipsea de la nici o sărbătoare, fiind preparată de mama mea, bunica și mai toate vecinele!

Prăjitură Televizor

5.0 from 1 vote
Course: Desert, DulciuriCuisine: RomaneascaDifficulty: Ridicata
Porții

15

porții
Timp pregătire

50

minutes
Timp preparare

50

minutes
Timp la frigider

6

ore
Gata în

1

hour 

40

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Cremă
  • 1 l lapte

  • 200 g zahăr

  • 120 g făină sau amidon

  • 1 pachet de unt

  • coajă rasă de la o lămâie

  • zeamă de la o jumătate de lămâie

  • Blat pandișpan
  • 5 ouă

  • 150 g făină

  • 150 g zahăr

  • 100 ml ulei

  • 1 esență vanilie

  • coajă de la o lămâie

  • un praf de sare

  • Foi cacao
  • 2 ouă

  • 500 g făină

  • 200 g zahăr

  • 100 ml lapte

  • 100 ml ulei

  • 40 g cacao

  • 7 g amoniu

  • zeamă de la jumătate de lămâie

  • 1 praf de sare

  • 1 esență vanilie

  • Glazură
  • 8 linguri zahăr

  • 8 linguri lapte

  • 6 linguri cacao

  • 100 g unt

Mod de preparare

  • Începem cu pregătirea cremei și anume într-o cratiță se amestecă făina sau amidonul cu zahărul. Adăugăm și laptele în două tranșe care se amestecă cu ajutorul unui tel. Punem cratița pe foc având grijă să amestecam încontinuu. În momentul în care obținem o compoziție de consistența unei budinci, luam cratița de pe foc și o acoperim cu o folie alimentară.
  • Trecem la pregătirea pandișpanului! Batem ouăle cu un praf de sare și începem să adăugăm treptat și zahărul. După ce am pus tot zahărul, mărim viteza mixerului pentru aproximativ 5 minute (asta pentru dizolvarea completă a zahărului). Adăugăm esență de vanilie, care se poate înlocui cu zahăr vanilat, coajă de lămâie, după care fixăm mixerul la cea mai joasă viteză și adăugăm treptat uleiul. Cu ajutorul unei spatule cu mișcări ample de sus în jos, adăugăm și făina cernută. Compoziția de pandișpan este gata! O punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o coacem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute. Scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm să se răcească, timp în care facem foile de cacao.
  • Batem cele două ouă cu laptele, uleiul, esența, amoniacul stins cu zeama de lămâie și praful de sare. Adăugăm treptat zahărul și cacaoa până se încorporează bine toate ingredientele. Înlocuim telul cu paleta plată a mixerului adăugând treptat făina. Vom obține un aluat potrivit de moale. Pe blatul de lucru presărat cu făina punem aluatul pe care îl lucrăm puțin, apoi îl împărțim în două părți egale. Prima bucată de aluat se pune pe o hârtie de copt, se acoperă cu o altă hârtie de copt, presăm ușor cu mâinile după care întindem cu sucitorul o foaie de aluat de mărimea tăvii folosite, adică 35 pe 25 cm. Transferăm foaia de aluat cu tot cu hârtia de copt în tavă și o înțepăm cu o furculiță. Se pune în cuptorul încins la 170 de grade pentru aproximativ 12 minute.
  • Crema răcită se mixează cu untul la temperatura camerei, tăiat bucățele mici. Adăugăm coaja și zeama de lămâie și se împarte în două. Toate ingredientele sunt gata, urmează asamblarea prăjiturii! Folosim hârtia folosită la blat și punem prima foaie de cacao. Adăugăm jumătate de cremă care se distribuie uniform pe toată suprafața, nivelăm frumos. Acoperim cu blatul de pandișpan și presăm ușor. Punem și restul de cremă, acoperim cu ultima foaie de cacao și presăm ușor pentru a o fixa.
  • Și acum pregătim glazura! Amestecăm laptele cu zahărul și cacaoa, apoi se pune la foc mic. Sunt suficiente câteva clocote și devine ca o smântână. Se adaugă și untul tăiat bucățele mici, mai dăm un clocot și e gata. Turnăm glazura pe prăjitură și o distribuim pe toată suprafața foi. Se pune la frigider pentru cel puțin 6 ore sau toată noaptea după care se poate tăia și servi.

Note bucătar

  • Se poate însiropa, dacă doriți.
  • Se poate prepara în avans cu 2, 3 zile, prăjitura se poate asambla și ulterior. Foile de cacao se pot păstra 2, 3 zile, se frăgezesc, crema la frigider 1-2 zile, iar blatul rămâne fraged datorita uleiului pe care îl conține.
  • Foile de cacao se pot coace în tavă, dar se coc la fel de bine și pe dosul tăvii.
- Reclamă -
Articolul precedentOuă Umplute
Articolul următorSalată Bulgărească
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.