Prăjitură Albă ca Zăpada este una din cele mai iubite, cunoscute și apreciate dulciuri din bucătăria românească, pregătită de mamele și bunicile noastre mai ales de sărbători, în special de Anul Nou. Practic, este rețeta copilăriei mele, îmi amintesc cu drag aromele din bucătărie când mama mea o prepara și parcă nu mai aveam răbdare până a doua zi când o tăia. Ce bune mai erau acele pătrățele făcute din foi care ți se topeau în gură combinate cu o cremă fină și aromată, ce să vă mai zic, un deliciu absolut! Nu vă mai spun că este și preferata fiului meu, deci o fac des.

Prajitură Albă ca Zăpada

5 din 1 vote
Fel: Desert, DulciuriBucătărie RomaneascaDificultate Medie
Porții

16

porții
Timp pregătire

50

minutes
Timp preparare

30

minutes
Timp la frigider

8

ore
Gata în

9

hours 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Foi
  • 2 ouă

  • 10 linguri lapte

  • 10 linguri zahăr

  • 10 linguri ulei

  • 1 linguriță amoniac

  • 550 g făină

  • un praf de sare

  • Cremă
  • 1 litru lapte

  • 6 linguri zahăr

  • 8 linguri făină

  • 200 g unt

  • 1 esență vanilie

  • sucul și coaja de la o lămâie

Mod de preparare

  • Începem cu prepararea aluatului pentru foi și anume într-un vas amestecăm cu un tel ouăle, zahărul, uleiul și laptele. Le batem bine până la topirea completă a zahărului, adăugăm sarea și amoniacul dizolvat în puțin oțet și punem faină puțin câte puțin până obținem un aluat potrivit de tare și care nu se lipește de mâini.
  • Lăsăm aluatul să se odihnească cam 20 de minute, apoi îl împărțim în 3 bucăți. Din fiecare bucată de aluat, pe o hârtie de copt de dimensiunile tăvii unde vom coace foaia, întindem foile una câte una și le coacem în cuptor la 170 de grade pentru aproximativ 10 minute, până se întăresc și se colorează puțin.
  • Acum trecem la prepararea cremei și anume într-un vas amestecăm făina cu zaharul și puțin lapte până ia consistența unei creme, punem restul de lapte și fierbem la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu. Esența de vanilie și sucul de lămâie se pun după ce se ia crema de pe foc. Acoperim cu o folie de plastic (ca sa nu se formeze crustă) și o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit crema, încorporam untul (ținut la temperatura camerei), puțin câte puțin. Crema este gata! Sa trecem la asamblarea prăjiturii.
  • Tapetăm tava în care am copt foile cu folie de plastic, punem prima foaie, peste un strat de crema punem a doua foaie, apoi restul de cremă din care mai oprim cam 5 linguri, punem a treia foaie, iar deasupra restul de cremă rămasă și presărăm cu nucă de cocos din belșug. Împachetam bine prăjitura în folie de plastic, punem deasupra un tocător peste care așezăm o greutate și o punem peste noapte în frigider. Tăiem prăjitura în pătrate sau romburi și o servim. Dacă o veți face o dată, sunt sigură că vă veți îndrăgosti de ea!

Note bucatar

  • Poftă bună!