Timp de preparare: 50 min
Timp de coacere: 30 min
Gata in: 1 ora 20 min

Prajitura Alba ca Zapada este una din cele mai iubite, cunoscute si apreciate dulciuri din bucataria romaneasca, pregatita de mamele si bunicile noastre mai ales de sarbatori, in special de Anul Nou. Practic, este reteta copilariei mele, imi amintesc cu drag aromele din bucatarie cand mama mea o prepara si parca nu mai aveam rabdare pana a doua zi cand o taia. Ce bune mai erau acele patratele facute din foi care ti se topeau in gura combinate cu o crema fina si aromata, ce sa va mai zic, un deliciu absolut! Nu va mai spun ca este si preferata fiului meu deci o fac cam des. Pentru prepararea ei avem nevoie de:

Ingrediente foi

  • 2 oua
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 1 lingurita amoniac
  • 550 g faina
  • 1 praf de sare

Ingrediente crema

  • 1 litru lapte
  • 6 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 200 g unt
  • 1 esenta vanilie
  • sucul si coaja de la o lamaie

Mod de preparare

1Incepem cu prepararea aluatului pentru foi si anume intr-un vas amestecam cu un tel ouale, zaharul, uleiul si laptele. Le batem bine pana la topirea completa a zaharului, adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putin otet si punem faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare si care nu se lipeste de maini.

2Lasam aluatul sa se odihneasca cam 20 de minute, apoi il impartim in trei bucati. Din fiecare bucata de aluat, pe o hartie de copt de dimensiunile tavii unde vom coace foaia, intindem foile una cate una si le coacem in cuptor la 170 de grade pentru aproximativ 10 minute, pana se intaresc si se coloreaza putin.

3Acum trecem la prepararea cremei si anume intr-un vas amestecam faina cu zaharul si putin lapte pana ia consistenta unei creme, punem restul de lapte si fierbem la foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu. Esenta de vanilie si sucul de lamaie se pun dupa ce se ia crema de pe foc. Acoperim cu o folie de plastic (ca sa nu se formeze crusta) si o lasam sa se raceasca. Cand s-a racit crema, incorporam untul (tinut la temperatura camerei), putin cate putin. Crema este gata! Sa trecem la asamblarea prajiturii.

4Tapetam tava in care am copt foile cu folie de plastic, punem prima foaie, peste un strat de crema punem a doua foaie, apoi restul de crema din care mai oprim cam 5 linguri, punem a treia foaie, iar deasupra restul de crema ramasa si presaram cu nuca de cocos din belsug. Impachetam bine prajitura in folie de plastic, punem deasupra un tocator peste care asezam o greutate si o punem peste noapte in frigider. Taiem prajitura in patrate sau romburi si o servim. Daca o veti face o data sunt sigura ca va veti indragosti de ea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here