Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Prăjitură Albă ca Zăpada, una din cele mai iubite, cunoscute și apreciate dulciuri din bucătăria românească, pregătită de mamele și bunicile noastre mai ales de sărbători, în special de Anul Nou. Este rețeta copilăriei mele, îmi amintesc cu drag aromele din bucătărie când mama mea o prepara și parcă nu mai aveam răbdare până a doua zi când o tăia. Ce bune mai erau acele pătrățele făcute din foi care ți se topeau în gură, combinate cu o cremă fină și aromată, ce să vă mai zic, un deliciu absolut! Nu vă mai spun că este și preferata fiului meu, deci o fac mai des decât ar trebui!

Prăjitură Albă ca Zăpada

5.0 from 1 vote
Course: Desert, DulciuriCuisine: RomâneascăDifficulty: Medie
Porții

12

porții
Timp pregătire

15

minutes
Timp preparare

1

hour 

5

minutes
Calorii / 100 g

434

cal
Timp la frigider

8

ore
Gata în

9

hours 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Foi
  • 550 g făină

  • sare

  • 10 linguri zahăr

  • 10 linguri ulei

  • 1 linguriță amoniac

  • 10 linguri lapte

  • 2 ouă

  • Cremă
  • 1 litru lapte

  • 200 g unt

  • coaja de la o lămâie

  • 1 esență vanilie

  • 6 linguri zahăr

  • 8 linguri făină

  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare

  • Începem prin a sparge cele două ouă într-un bol mai mare. Cu ajutorul unui tel, le amestecăm, apoi adăugăm zahărul treptat. Continuăm amestecarea până ce acesta se dizolvă. După punem uleiul, dar și laptele, fără să ne oprim din amestecare. Nu uităm de sare pentru gust! Stingem amoniacul cu puțin oțet, apoi îl adăugăm și pe acesta în bolul nostru.1 - Prăjitură Albă ca Zăpada
  • Continuăm prin a pune făină, puțin câte puțin, amestecând cu telul. Când am terminat, îi dăm forma unui rulou și îl lăsăm să se odihnească pentru 30 de minute. După acest timp, îl împărțim în 3, punem prima bucată pe o hârtie de copt și cu ajutorul unui sucitor, o întindem până obținem o foaie de 1 mm. Când este gata, o transferăm într-o tavă și pentru a se coace bine, o înțepăm cu o furculiță. O punem la cuptor pentru 10 minute la 170 de grade. Repetăm până terminăm de copt toate foile.2 - Prăjitură Albă ca Zăpada
  • Pentru cremă punem făina și zahărul într-o oală și le amestecăm puțin. Apoi adăugăm coaja rasă de la o lămâie și treptat, laptele în timp ce continuăm să amestecăm. Când totul se îngroașă, punem oala pe aragaz și continuăm să turnăm lapte, amestecând. Când devine ca o cremă, o dăm jos de pe foc, adăugăm sucul de la o lămâie și esența de vanilie și amestecăm bine. Lăsăm crema la răcit, acoperită de o folie subțire până se răcorește. După, o punem la robot și adăugăm untul, puțin câte puțin. Lăsăm robotul să mixeze bine până ce untul s-a încorporat și crema noastră este gata!3 - Prăjitură Albă ca Zăpada
  • Punem hârtie de copt pe o tavă mai încăpătoare. Așezăm prima foaie, apoi cu o lingură mai mare punem deasupra cremă pe care o distribuim uniform. După, așezăm deasupra cea de-a doua foaie, punem un alt strat de cremă și o întindem uniform pe toată suprafața foii. Așezăm și cea de-a treia foaie și bineînțeles nu uităm de cremă deasupra! La final, presărăm nucă de cocos. O punem la frigider pentru 8 ore sau peste noapte. A doua zi înlăturăm marginile și o tăiem în ce formă dorim și rețeta noastră de Prăjitură Albă ca Zăpada este gata!4 - Prăjitură Albă ca Zăpada

Video Rețetă

Note bucătar

  • Prima dată amestecăm cu telul, dar pe măsură ce vom adăuga din ce în ce mai multă făină, vom observa că acesta nu va mai reuși să își facă treaba bine. Așa că începând din acest moment, lăsăm telul și frământăm cu mâinile.
  • Poftă mare la o prăjitură Albă ca Zăpada delicioasă!
- Reclamă -
Articolul precedentMămăligă Țărănească
Articolul următorChiftele Tradiționale din Carne Tocată
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.