Timp de preparare: 10 min
Timp de coacere: 30 min
Gata in: 40 min

Salata de ardei copti este nelipsita de pe mesele noastre vara, dar si toamna fiind o reteta traditionala, mai bine zis vedeta garniturilor din bucataria romaneasca. Ardeii grasi sunt legume bogate in vitamina C, fiind buni de consumat chiar si proaspeti. Pentru aceasta salata aveti nevoie de:

Ingrediente

  • 1,5 kg ardei gras
  • 1 kg rosii
  • 150 ml ulei
  • 75 ml otet
  • 30 g sare
  • 1 legatura marar (optional)

Mod de preparare

1Alegem ardei mari, frumosi si sanatosi pe care ii spalam si ii punem la copt. Se pot prepara fie in tigaia grill pe aragaz, fie in tava cuptorului asezati frumos unul langa altul pe foaie de copt sau pur si simplu pe plita incinsa pentru cei ce locuiesc la tara. Imi amintesc cu drag in copilaria mea la bunici fiind, coceau ardeii pe un gratarel mic pus direct pe jarul lemnelor de fag aproape stins, iar ardeii se faceau incetisor umpland aerul de miresme imbatatoare.

2Dupa ce s-au copt, unul cate unul, se aseaza in castron, se presara putina sare si se mentin acoperiti cu un servet pana se racesc. Se curata de coaja, se spala, apoi se condimenteaza cu ulei, otet si sare.

3Se aseaza in salatiera sau pe platoul de servire, deasupra se pun rosiile taiate rondele si marar taiat marunt, avand grija sa ii stropim din belsug cu sosul rezultat.

4Aceasta ar fi reteta clasica de ardei copti, dar acum asa cum va spun mereu dupa gustul si preferintele fiecaruia, putem pune ceea ce ne place. De exemplu merg bine niste masline verzi sau negre sau patratele mici de branza telemea feta. O alta idee de salata de ardei copti ar fi aceasta: se inlatura cotoarele si semintele, se taie fasii lungi, se pun in castron si se condimenteaza cu putin usturoi tocat fin, patrunjel si totul stropit cu ulei de masline. Merg de minune cu niste crutoane de paine.