Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Negresă, una din cele mai cunoscute prăjituri din bucătăria românească, chiar dacă este preluată din cea americană. Este pregătită într-o multitudine de variante, chiar și de post sau umplută după gustul și imaginația fiecăruia. Este un desert apreciat de toată lumea, delicios și rapid de preparat. Gustul său inconfundabil de cacao și miez moale o face potrivită pentru orice ocazie. Cele mai bune prăjituri sunt cele făcute de mamele și bunicile noastre ce ne amintesc de copilărie, amintiri dragi pe care nu le uiți niciodată. Datorită ingredientelor simple pe care le găsim în orice casă, a cucerit inimile tuturor, mari și mici. Ocupă un loc de frunte alături de prăjituri precum Albă ca Zăpada, Faguri sau prăjitura Televizor, vedete incontestabile ale copilăriei noastre.

Negresă

5 din 1 vot
Fel: Desert, DulciuriBucătărie AmericanaDificultate Usoara
Porții

15

porții
Timp pregătire

10

minute
Timp preparare

40

minute
Timp de odihnă

1

oră
Gata în

1

ora 

50

minute

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Blat
  • 3 ouă

  • 1 cană de lapte (250 g)

  • 10 linguri făină (250 g)

  • 8 linguri zahăr (200 g)

  • 4 linguri gem de prune

  • 5 linguri cacao

  • 1 praf de copt

  • 1 praf de sare

  • 2 pliculețe zahăr vanilat

  • 100 g unt

  • 50 g nuci tăiate mărunt

  • Glazură
  • 8 linguri lapte

  • 8 linguri zahăr

  • 6 linguri cacao

  • 100 g unt

Mod de preparare

  • Într-un castron, peste făina cernută adăugăm zahărul, cacaoa, zahărul vanilat (în lipsă putem pune o esență de vanilie), praful de copt și sarea. Amestecăm bine cu un tel. Ouăle se bat bine cu o furculiță, se adaugă laptele călduț și untul. Se obține un lichid care trebuie amestecat cu prima compoziție, cea de făină. Cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri mai mari, se amestecă totul foarte bine.
  • Compoziția negresei este gata. O punem într-o tavă, nivelăm cu o spatulă, practic o așezăm, asta pentru a se coace uniform în cuptor. Se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade pentru aproximativ 40-50 minute. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Între timp ne vom ocupa de glazură.
  • Glazura se face relativ ușor și anume amestecăm laptele cu zahărul și cacaoa, apoi le punem la foc mic. Sunt suficiente câteva clocote și devine ca o smântână. Se adaugă și untul tăiat bucățele mici, mai dăm un clocot și e gata. Lăsăm glazura să se răcească 5-10 minute. După ce s-a răcit și s-a mai îngroșat puțin, o turnăm peste prăjitură în mijloc, apoi cu ajutorul unei spatule o întindem ușor spre margine, fără să ne grăbim, și o întindem bine pe toată suprafața prăjiturii.
  • O lăsăm aproximativ 1 oră la temperatura camerei cât să se întărească glazura. Se taie în pătrate sau romburi, cum vă vine la îndemână. Deasupra putem pune moțuri de frișcă. Eu aveam ceva bombonele prin casă și așa le-am ornat.

Note bucatar

  • Untul să fie moale, nu topit.
  • În compoziție puteți pune ce vă place, vișine, fructe uscate, fulgi de ciocolată albă sau neagră. Eu am pus nuci, pentru că îmi plac mult.
  • Poftă bună la o negresă delicioasă!