Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Pască cu Brânză de Vaci și Stafide, o rețetă foarte dragă mie, ce îmi amintește de sărbătorile pascale în familia mea. Mama și bunica mea, în Joia Mare când făceau cozonacul, întotdeauna pregăteau și două, trei păști. Se sfințeau în biserică și abia după aceea se mâncau. Și ce bune mai erau coapte în cuptorul cu lemne, pe vatră, gusturi fără egal! Desigur, pe internet circulă o mulțime de variante cu ciocolată sau fără, tip tartă. Dar eu, cum sunt adepta stilului tradițional, vă prezint rețeta clasică cu aluat de cozonac, așa cum le pregăteau mamele și bunicile noastre altădată.

Pască cu Brânză de Vaci și Stafide

5 din 2 votes
Fel: Aluaturi dulci, FainoaseBucătărie EvreiascaDificultate Medie
Porții (1 pască)

10

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 
Calorii / 100 g

380

cal
Timp la crescut

2

ore
Gata în

3

hours 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g făină

  • 250 ml lapte

  • 2 ouă

  • 1 cubuleț drojdie (25 g)

  • 125 g zahăr (4 linguri cu vârf)

  • un praf de sare

  • 50 g unt

  • 1 esență vanilie

  • Umplutură
  • 400 g brânză dulce de vaci

  • 2 ouă

  • 100 g stafide

  • 3 linguri griș

  • 3 linguri zahăr

  • coaja rasă de la o lămâie

  • 1 esență vanilie

  • 2 pliculețe zahăr vanilat

Mod de preparare

  • Începem cu hidratarea stafidelor. Pregătim maiaua, prima dată fărâmițând drojdia. Adăugăm 2 linguri de zahăr, lapte călduț puțin câte puțin și amestecăm. Avem grijă să zdrobim bine drojdia, să nu lăsăm cocoloașe. Apoi, punem 2 linguri de făină și continuăm amestecarea. Dacă maiaua este prea tare, mai adăugăm puțin lapte. Lăsăm la crescut aproximativ 15 minute.1 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Într-un castron mai mare punem făina. Adăugăm puțină sare, iar apoi maiaua crescută. Punem și cele 2 ouă și începem să frământăm bine cu mâna. Turnăm și laptele pregătit cu zahăr peste, puțin câte puțin și continuăm frământatul. Peste 5 minute adăugăm esența de vanilie și mai frământăm puțin. La final punem untul topit și frământăm bine, până ce acesta se încorporează. Nu uităm să “batem” aluatul, pentru a ieși toate bulele de aer din el. Îl acoperim cu un șervet și îl punem la crescut.2 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Într-un castron mai adânc, adăugăm brânza și zahărul și amestecăm. Apoi, punem grișul și mai amestecăm puțin. Batem cele 2 ouă și le adăugăm și pe acestea peste. Amestecăm 1 minut. Adăugăm zahărul vanilat și continuăm amestecarea. La final, punem stafidele, coaja de lămâie rasă și esența de vanilie, treptat și le încorporăm în umplutură.3 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Aluatul nostru a crescut așa că e timpul să asamblăm pasca. Pregătim o bucată pentru bază, folosindu-ne de un sucitor. Îi dăm o formă aproximativ de dimensiunea tăvii de copt pe care o vom folosi. Îl punem cu o mișcare hotărâtă în tavă și îl așezăm bine. Turnăm umplutura de brânză și o nivelăm cu ajutorul unei linguri. Punem tava la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade.4 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Cât timp tava este la cuptor, pregătim împletiturile pentru margini și pentru cruce. Împărțim aluatul rămas în 3 bucăți mai mari. Apoi, fiecare bucată o împărțim în 3 bucăți mai mici, câte una pentru fiecare linie a împletiturii. Le întindem bine, cu ajutorul propriilor mâini și cu puțină făină! Când primele 3 sunt gata, e timpul să le împletim! Eu am ales împletitura din 3, mi se pare cea mai frumoasă! Repetăm procesul până ce avem împletite 3 bucăți mari!5 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Scoatem tava din cuptor după cele 10 minute. Brânza s-a întărit puțin, este perfect! Punem prima bucată de împletitură peste bază, pe marginea tăvii și o așezăm frumos. Punem și cea de-a doua bucată de împletitură pentru a completa cercul. La final, împărțim cea de-a treia împletitură de aluat și o așezăm frumos, astfel încât să formăm crucea.6 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide
  • Ungem aluatul de pască, dar și umplutura de brânză cu ou bătut. La final, adăugăm deasupra zahăr brun, cât considerați dumneavoastră! O băgăm la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade și rețeta noastră de Pască cu Brânză de Vaci și Stafide este gata!7 - Pască cu Brânză de Vaci și Stafide

Video Reteta

Note bucatar

  • Dacă pasca se pare că se rumenește prea repede, o acoperim cu o folie de aluminiu.
  • La final, eu am pus pasca la 180 de grade pentru 30 de minute. E posibil, în funcție de cuptor, să trebuiască o temperatură de 190 de grade, pentru 40 de minute.
  • Poftă bună la o pască delicioasă!
- Reclama -
Articolul precedentCiorbă de Pui a la Grec
Articolul următorPrăjitură Serena
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.