Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o rețetă foarte dragă mie, rețeta de Pască cu Brânză de Vaci și Stafide, ce îmi amintește de sărbătorile pascale în familia mea. Mama și bunica mea, în Joia Mare când făceau cozonacul, întotdeauna pregăteau și două, trei păști. Se sfințeau în biserică și abia după aceea se mâncau. Și ce bune mai erau coapte în cuptorul cu lemne, pe vatră, gusturi fără egal. Desigur pe internet circulă o mulțime de variante cu ciocolată sau fără, tip tartă. Dar eu, cum sunt adepta stilului tradițional din vechime, vă prezint rețeta clasică cu aluat de cozonac, așa cum le pregăteau mamele și bunicile noastre odată.

Pască cu Brânză de Vaci și Stafide

5 din 1 vote
Fel: Aluaturi dulci, FainoaseBucătărie EvreiascaDificultate Medie
Porții (1 pască)

10

porții
Timp pregătire

40

minutes
Timp preparare

1

hour 
Timp la crescut

2

ore
Gata în

3

hours 

40

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g făină

  • 125 g zahăr (4 linguri cu vârf)

  • 2 ouă

  • 1 cană de lapte (250 g)

  • 1 cubuleț drojdie (25 g)

  • 50 g unt

  • 1 esență vanilie

  • un vârf de cuțit de sare

  • stafide

  • Umplutură
  • 400 g brânză dulce de vaci

  • 100 g stafide

  • 3 linguri zahăr

  • 3 linguri griș

  • 2 pliculețe zahăr vanilat

  • 2 ouă

  • 1 esență vanilie (2 ml)

  • coajă de la o lămâie

Mod de preparare

  • Prima dată facem maiaua din drojdie, 1 lingură de zahăr, 2-3 linguri de faină și 50 ml lapte călduț până iese ca o cremă. Se lasă la crescut 20 de minute. În făina cernută de 2 ori, adaugi pe rând maiaua crescută, restul de lapte călduț în care ai dizolvat zahărul rămas, aromele și gălbenușurile frecate cu sare. Frământăm aluatul cu mâinile unse cu unt topit până încorporăm toată cantitatea. Se frământă bine, până apar la suprafață bule de aer, iar aluatul se desprinde de pe pereții vasului (cam 10-15 minute după ce am pus toate ingredientele). Acoperim cu un șervet curat și îl lăsăm la dospit pentru 1 oră.
  • Brânza de vaci bine scursă se amestecă cu zahărul, grișul, zahărul vanilat, stafidele, ouăle bătute și esența. Se amestecă și obținem o compoziție bine închegată.
  • Și acum asamblarea păștii! Pentru început facem baza și anume o bucată de aluat o întindem cu sucitorul într-un cerc de dimensiunea tăvii pentru pască. O așezăm în tava unsă cu ulei. Următorul pas, facem bordurile și anume facem două baghete lungi și subțiri pe care le împletim. Răsucim în sensuri opuse marginile baghetelor, asta va face să avem o împletitură uniformă și frumoasă. Așezăm bordura în tavă și cu atenție unim marginile. Acum facem crucea la fel ca bordurile cu mențiunea că lungimea lor să fie mai mică, în funcție de tavă. Lăsăm la crescut 1 oră.
  • Cu 15 minute înainte de a o băga în cuptor, peste aluatul din tavă, presărăm 2 linguri de griș, numai pe bază, nu și pe borduri. Punem umplutura de brânză și nivelăm bine. Cu ajutorul unei linguri facem o despărțitură în brânză la mijloc și aranjăm prima bucată de cruce. Apoi cu mare atenție aranjăm și cea de-a doua bucată de aluat pregătit, pentru cruce. Ungem cu ou bătut toată suprafața păștii, aluatul și compoziția de brânză. Se coace la 160-170 de grade timp de 1 oră. O lăsăm să se răcească complet în tavă, apoi o scoatem și se servește.

Note bucatar

  • Dacă pasca se pare că se rumenește prea repede, o acoperim cu o folie de aluminiu.
  • Cu siguranță miresmele ce vor învălui bucătăria dumneavoastră vor fi bestiale.
  • Poftă bună!