Tocănița țărănească cu ceapă este o mâncare cu gust dulceag, aromat și ușor de gătit. Se poate prepara cu orice fel de carne dorim (ceafa de porc, costiță, bacon). Eu o prepar mai mult cu carne de pui, mai ales ca îmi amintește de vacanțele petrecute la bunicii mei la țară. Acolo, pe timpul verii, când se scotea ceapa din gradină, cu roșii și un copănel de pui, era un deliciu. Se face și fără carne, numai cu legume, de exemplu cu roșii și ardei copți.

Tocană de Ceapă cu Carne

5.0 from 1 vote
Course: Pui, Retete cu carneCuisine: RomaneascaDifficulty: Medie
Porții

10

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 
Calorii / 100 g

135

cal
Gata în

1

hour 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg ceapa

  • 3 pulpe pui

  • 300 ml ulei

  • 1 morcov

  • 2-3 foi dafin

  • 3-4 căței usturoi

  • 400 g suc de roșii sau pasta de tomate

  • 1 legătură pătrunjel

  • cimbru

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Pentru început curățăm ceapa de coaja, o tăiem pe jumătate și o punem pentru 30 de minute într-un vas cu apa (pentru a-și pierde din iuțeală și pentru a o toca mai ușor).
  • Pulpele de pui (sau orice carne folosim) se rumenesc frumos pe ambele părți și le dam deoparte. Tocam ceapa mărunt (julienne, peștișori sau cum doriți dumneavoastră) și o punem la prăjit într-o tigaie în ulei încins pana devine sticloasa. Adaugăm morcovul spălat, curățat și dat prin răzătoare. Punem capacul și lăsăm sa fiarbă la foc mic cam 10 minute, timp suficient zic eu sa se înmoaie bine.
  • Mestecam mai mereu sa nu se prindă, mai adaugăm apa calda dacă este nevoie și când sunt pătrunse bine, adaugăm usturoiul tocat mărunt, sucul de roșii sau pasta de tomate desfăcută cu putina apa și lăsăm sa fiarbă la foc mic.
  • Se potrivește gustul de sare, piper, cimbru, se adaugă carnea prăjită și se fierbe la foc mic pana se obține consistenta dorita. Când este gata, oprim focul și presărăm verdeața tocata mărunt! Se servește cu mămăliguță calda, iar dacă o preparam cu carne de porc este foarte delicioasa cu castraveți în oțet!

Note bucătar

  • Poftă bună!
- Reclamă -
Articolul precedentLasagna Bolognese cu Sos Ragù și Bechamel
Articolul următorBorș de Ștevie
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.