Bună ziua dragii mei! Astăzi m-am gândit să vă prezint rețeta de Lasagna cu Carne Tocată și Sos Bechamel, una din cele mai cunoscute și apreciate preparate din Italia. Ceea ce vă prezint eu astăzi este rețeta clasică de lasagna, transmisă din cele mai vechi timpuri de la bunică la nepoți. Pasta in straturi, umplutura moale și cremoasă, aromele pe care le simțim din cuptorul care o coace lent fac ca acest preparat să fie iubit și pregătit în întreaga lume.

Lasagna cu Carne Tocată și Sos Bechamel

5 from 1 vote
Fel: Fainoase, Paste fainoaseBucătărie ItalianaDificultate Ridicata
Porții

12

porții
Timp pregătire

1

ora 

20

minute
Timp preparare

1

ora 
Gata în

2

ore 

20

minute

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Sos de carne (Ragu)
  • 500 g carne tocată vită

  • 1 ceapă

  • 1 morcov

  • 50 g unt

  • 4 linguri ulei de măsline

  • 350 ml vin roșu

  • 300 g pastă de tomate

  • 3 căței de usturoi

  • 1 legătură frunze țelină

  • 1 legătură pătrunjel

  • 1 linguriță busuioc mărunțit

  • Sos Bechamel
  • 70 g unt

  • 4 linguri făină

  • 5 pahare lapte

  • 1 foaie dafin

  • nucșoară

  • cimbru

  • sare

  • piper

  • Pentru asamblare
  • foi lasagna

  • 200 g mozarella rasă

  • 100 g parmezan ras

Mod de preparare

  • Începem cu prepararea sosului Ragu, pe care vă sfătuiesc să îl faceți cu o zi înainte. Legumele curățate, spălate și tocate le punem într-o cratiță unde am topit untul și am pus și uleiul. Când legumele sau înmuiat, adăugăm carnea tocată și amestecăm continuu cu o lingură de lemn pentru a sfărâma eventualele cocoloașe de carne care se formează. Odată prăjită carnea bine, punem vinul și lăsăm până se evaporă, apoi presărăm sare peste carne, adăugăm pasta de tomate și amestecăm până bulionul devine absorbit în mod uniform. Acoperim, dar nu complet, cu un capac și lăsăm sa fiarbă cam 1 oră la foc mic. La sfârșit adăugăm și verdețurile tăiate fin și potrivim din nou gustul de sare. Sosul trebuie sa fie nici prea subțire nici prea dens.
  • Pentru sosul Bechamel se topește untul, se pune faina, după amestecam bine, adaugăm laptele și punem pe aragaz la foc mic sa fiarbă, având grija să amestecam încontinuu. Punem sare, foi de dafin, piperul și nucșoara măcinată și ținem pe foc pana ia consistenta unei smântâne mai groase.
  • Și acum asamblarea lasagnei! Pregătim o tava (eu de regula cumpăr tăvițe de aluminiu, dar la fel de bine putem folosi vas de yena sau orice alt fel de tavă). Punem puțin sos pe fundul tăvii și așezăm primul strat de foi peste care se pune 4-5 linguri de sos Bechamel, apoi un strat generos de sos de carne Ragu, după care presărăm mozarella sau chiar cașcaval ras din belșug. Apoi un alt strat de foi și sos alb, peste sosul de carne, cașcaval ras și tot asa. Ca o recomandare, eu pun 5-6 straturi nu mai mult. Ultimul strat, cel de deasupra, punem doar foi de lasagna, sos Bechamel, mozarella și parmezan ras din abundentă.
  • Se coace în cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 1 ora, până prinde o crustă frumoasă aurie. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute sa se odihnească și apoi se poate servi.

Note bucatar

  • Poftă bună!