Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Lasagna Bolognese cu Sos Ragù și Bechamel, una din cele mai cunoscute și apreciate preparate culinare din Italia. Ceea ce vă prezint eu astăzi este rețeta clasică de lasagna, transmisă din cele mai vechi timpuri de la mamă la fiică. Pasta în straturi, umplutura moale și cremoasă, aromele pe care le simțim din cuptorul care o coace lent fac ca acest preparat să fie iubit și pregătit în întreaga lume!
Lasagna Bolognese cu Sos Ragù și Bechamel
10
porții20
minutes4
hours40
minutes169
cal5
hoursPentru această rețetă, avem nevoie de:
Ingrediente
- Sos Ragù
1,5 kg suc de roșii
500 g carne tocată porc
1,5 kg carne tocată vită
4 morcovi potriviți
50 g unt
2 cepe
3 linguri ulei de măsline
2 cârnați proaspeți
1 cățel de usturoi
100 ml vin roșu
1 tulpină țelină
1 linguriță busuioc mărunțit
1 linguriță pătrunjel mărunțit
- Sos Bechamel
1 litru lapte
80 g făină
70 g unt
nucșoară
cimbru
sare
piper
- Asamblare
1 pachet foi lasagna
100 g parmezan ras
200 g mozzarella rasă
Mod de preparare
- Într-o oală pe foc punem uleiul de măsline și untul. Tocăm mărunt ceapa, morcovul și țelina apoi le adăugăm și pe acestea în oală. Mărunțim usturoiul cu un cuțit și îl adăugăm și pe acesta peste legumele noastre. Amestecăm cu o lingură de lemn și lăsăm să se prăjească pentru 20 de minute la foc mediu. După acest timp, adăugăm carnea de porc, dar și cea de vită și le amestecăm cu legumele. Apoi, cu un cuțit, tăiem intestinul cârnaților noștri și carnea din interior o punem și pe ea peste. Amestecăm și mai lăsăm să se prăjească în jur de 30 de minute.
- Carnea s-a prăjit frumos! Adăugăm sare, piper și o mai lăsăm pe foc puțin. Punem vinul și amestecăm, ideea este să se evapore alcoolul din vin. După, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și lăsăm la fiert, la foc mic, pentru 2 ore. Totuși, vom mai controla din când în când și la nevoie, mai putem adăuga puțină apă și desigur sare. Sosul nostru este aproape gata! Gustăm și mai adăugăm sare și piper dacă e necesar. La final, punem busuiocul și pătrunjelul mărunțite, mai amestecăm puțin și sosul nostru este gata!
- Într-o tigaie pe foc punem cele 70 g de unt. Îl lăsăm să se topească, apoi adăugăm făina, atenție o punem toată odată! Amestecăm bine cu un tel pară până făina se încorporează, apoi adăugăm laptele, puțin câte puțin. Continuăm amestecarea pentru încă 30 de secunde, apoi adăugăm nucșoara. O încorporăm și pe aceasta, condimentăm cu sare și piper, cimbru și amestecăm bine, continuu, până ce sosul se îngroașă.
- Adăugăm un strat de sos ragù, iar apoi așezăm foile de lasagna, pe toată suprafața tăvii. Peste, acoperim cu sos bechamel, la fel pe toată suprafața tăvii. După, punem iar un strat de sos ragù și deasupra, mozzarella, dar și parmezan ras. Repetăm totul, în aceeași ordine, încă de 2 ori. Ultimul strat, schimbăm puțin ordinea mai exact punem foile de lasagna, sosul bechamel, sosul ragù, multă mozzarella și desigur parmezan. Băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 30 minute la 180 grade și rețeta noastră de Lasagna Bolognese cu Sos Ragù și Bechamel este gata!
Video Rețetă
Note bucătar
- Legumele le putem toca la cuțit sau, în funcție de posibilități, putem folosi un robot de bucătărie sau un tocător electric.
- Nu vă stresați cu mărunțitul legumelor, chiar dacă acestea sunt mai mărișoare, la cât fierb în oală sigur se vor topi!
- Spre finalul pregătirii de sos ragù, veți observa că lichidul din sos se adună la suprafață, dar nu vă faceți griji, carnea este fiartă bine!
- Pentru sosul Bechamel, laptele trebuie să fie puțin călduț.
- Când am terminat de pregătit sosul bechamel, dacă e nevoie, mai puteți adăuga sare și piper.
- Pe fundul tăvii de copt punem bucățele mici de unt, tăiate mărunt cu un cuțit. Acesta este un pas facultativ, mie mi se pare că îi dă un gust mai bun.
- Partea de deasupra, avem grijă să o aranjăm cât mai frumos!
- Pentru sosul ragù puteți folosi carnea tocată preferată, de curcan de exemplu!
- Puteți pune vin alb sau roșu, important e să fie sec!
- Poftă mare la o lasagna bolognese delicioasă!