Bună ziua dragii mei! Rețeta de Sarmale cu Frunză de Viță este un preparat culinar din carne tocată, amestecată cu orez și alte ingrediente, învelite în foi de viță în formă de rulou. Rețeta acestei mâncăruri, preluată în bucătăria românească, diferă de la o regiune la alta, dar oricum ar fi, este gătită foarte des de gospodinele noastre, deoarece este foarte delicioasă. Eu prefer întotdeauna un amestec de carne de porc și vită, dar este de precizat că putem folosi orice fel de carne, curcan, pui, sau ceea ce vă place dumneavoastră.

Sarmale cu Frunză de Viță

5.0 from 1 vote
Course: Porc, Retete cu carne, VitaCuisine: TurceascaDifficulty: Medie
Porții

10

porții
Timp pregătire

40

minutes
Timp preparare

40

minutes
Gata în

1

hour 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 30-40 frunze de viță de vie

  • 1 kg carne tocată de porc și vită

  • 2 cepe

  • 5-6 linguri orez

  • 4 linguri ulei

  • 200 ml suc de roșii sau 2 linguri pastă de roșii

  • mărar

  • pătrunjel

  • 1 ceașcă borș

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Frunzele de viță de vie se spală. Dacă se folosesc frunze din saramură, se clătesc în apă rece. Dacă sunt prea sărate, se țin în apă rece, apoi se scurg. Dacă sunt proaspete se opăresc în apă clocotită 1-2 minute.
  • Orezul se curăță și se spală. Carnea tocată se condimentează cu sare și piper. Adăugăm ceapa tocată mărunt și orezul, călit 2 minute în ulei încins. Adăugăm o linguriță de verdeață tocată mărunt, 50 ml suc de roșii și 100 ml apă. Se amestecă totul până se omogenizează compoziția.
  • Se umplu foile de viță cu compoziția de carne, se rulează și se așează într-o cratiță unsă cu ulei cu 4-5 frunze de viță pe fund. Se adaugă crenguțe de mărar între ele, borș, 100 ml suc de roșii și apă cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic circa 70-80 de minute.
  • Se servesc aburinde cu iaurt sau smântână deasupra, neapărat cu mămăliguță caldă, ardei iute și acompaniate de un pahar de vin bun.

Note bucătar

  • O altă variantă de a face sarmalele, se fierb la foc mic pe aragaz timp de 1 oră. Apoi se introduc la cuptor la 180 de grade pentru încă 1 oră și jumătate.
  • Înainte de a se pune în cuptor eu arunc peste ele un pahar de vin alb sec pentru un plus de aromă și savoare.
  • Poftă bună la sărmăluțe delicioase! Mie deja îmi plouă în gură!
- Reclamă -
Articolul precedentPlăcintă Țărănească de Dovleac
Articolul următorPapanași cu Brânză de Vaci
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.