Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre Papanași cu Brânză de Vaci, un desert tradițional romanesc, foarte apreciat și gătit de mai toate gospodinele noastre. Este preparat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, zahar și diverse arome. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, sau doar presărați cu zahar, dacă ținem la silueta noastră.

Papanași cu Brânză de Vaci

5 from 1 vote
Fel: Desert, DulciuriBucătărie RomaneascaDificultate Medie
Porții

6

porții
Timp pregătire

20

minute
Timp preparare

30

minute
Gata în

50

minute

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Papanași
  • 500 g brânză de vaci

  • 200 g făină

  • 100 g zahăr

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 2 ouă

  • 1 linguriță bicarbonat

  • 1 esență

  • coajă de la o lămâie

  • 1 vârf cuțit de sare

  • Decor
  • 300 g smântână

  • 200 g dulceață

Mod de preparare

  • Brânza de vaci bine scursă (o ținem 2-3 ore la scurs în frigider) se amestecă cu zahărul, sarea, zahărul vanilat și bicarbonatul stins cu lămâie. Făina cernuta bine de două ori se adaugă în compoziția de brânză și coaja de lămâie.
  • Dacă mai este nevoie, în funcție de densitatea brânzei, mai adaugăm 1, 2 linguri de faină. Rezultă un aluat moale, dar care trebuie să se desprindă de pe mâna.
  • Pe o suprafață de lucru curată și uscată punem un pic de faină. Ne umezim mâinile cu apă și modelăm bile mai mari pe care le turtim un pic. În mijloc le facem o gaura cu un deget și le dam puțin prin făină. Modelam și biluțe mai mici. Procedam astfel până terminăm aluatul.
  • Punem într-o tigaie înaltă ulei și îl încingem. Prăjim papanașii pe ambele părți, la foc mic spre mediu până se rumenesc. Se servesc calzi cu smântână și dulceață (eu de regulă pun dulceață de vișine).

Note bucatar

  • Poftă mare la papanași delicioși!