Timp de pregatire: 20 min
Timp de preparare: 30 min
Gata in: 50 min

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre papanași, un desert tradițional romanesc, foarte apreciat și gătit de mai toate gospodinele noastre. Este preparat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, zahar și diverse arome. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, sau doar presărați cu zahar, dacă ținem la silueta noastră.

Ingrediente pentru papanasi

  • 500 g branza de vaci
  • 200 g faina
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 esenta
  • 1 varf cutit de sare
  • coaja de la o lamaie

Ingrediente pentru decor

  • 300 g smantana
  • 200 g dulceata

Mod de preparare

1Brânza de vaci bine scursa (o ținem 2-3 ore la scurs în frigider) se amesteca cu zaharul, sarea, zaharul vanilat și bicarbonatul stins cu lămâie. Făina cernuta bine de doua ori se adaugă în compoziția de brânză și coaja de lămâie.

2Dacă mai este nevoie, în funcție de densitatea brânzei, mai adaugam 1, 2 linguri de faina. Rezulta un aluat moale, dar care trebuie să se desprindă de pe mâna.

3Pe o suprafață de lucru curata și uscata punem un pic de faina. Ne umezim mâinile cu apă și modelam bile mai mari pe care le turtim un pic. În mijloc le facem o gaura cu un deget și le dam puțin prin făină. Modelam și biluțe mai mici. Procedam astfel pana terminam aluatul.

4Punem într-o tigaie înaltă ulei și îl încingem. Prăjim papanașii pe ambele părți, la foc mic spre mediu pana se rumenesc. Se servesc calzi cu smântână și dulceață (eu de regula pun dulceață de vișine). Pofta mare la papanași deliciosi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here