Timp de pregatire: 30 min
Timp de prajire: 30 min
Gata in: 1 ora

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre crap prăjit, una dintre mâncărurile care mie personal îmi place extrem de mult. Carnea de pește este gustoasă, ușor de digerat și necesară funcțiilor sistemului nervos central, datorita faptului ca este bogată în fosfor. Se poate consuma proaspătă sau conservată, dar e de precizat că cel mai indicat este consumarea celei proaspete. Pestele proaspăt se cunoaște după următoarele caracteristici, branhiile care se găsesc sub opercul (urechi) să fie roșii, ochii să fie limpezi, strălucitori, solzii tari și lucioși, carnea tare, elastica și să nu se desfacă de pe oase. Toate aceste recomandări sunt pentru ca dacă peștele nu este proaspăt poate provoca intoxicații foarte grave. Pestele se curata de solzi cu un cuțit de la coadă la cap. Se scot branhiile și se pune sare. Se taie pe burta de-a lungul și se curata de intestine, având grija sa nu se arunce lapții sau icrele, dacă sunt. La crap, la baza capului cu șira spinării, exista un os mai micuț care este amar și trebuie scos. Pestele odată curățat se stropește cu zeama de lămâie. Din acest tip de pește se pot pregăti o multitudine de rețete cum ar fi crap rasol, prăjit, pane, în sos de vin, plachie de crap.

Ingrediente

  • 1 kg de crap
  • 1 lingura rasă de sare
  • 150 g malai
  • 150 g faina alba
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

1Crapul se spală bine mai ales pe șira spinării, asta ca să nu rămână pielite sau sânge (dau un gust amar) și se taie după gustul și preferințele fiecăruia felii, fileu sau rondele. Se lasă să stea cu sare cam 15-20 de minute, dar nu mai mult de 1 oră.

2Se trece prin făină și mălai în cantități egale. E de precizat că se poate praji doar în făină albă sau doar în mălai. Soțul meu deseori îl prăjește fără nimic, doar sărat. Prăjirea se face în baie de ulei, pestele să fie acoperit complet. Întotdeauna la foc mediu în uleiul încins, niciodată rece, deoarece va absorbi mult ulei.

3Pestele se pune cu partea cu os în jos prima data, așa se pătrunde bine. Când devine auriu pe o parte se întoarce cu o furculița sau un clește special. Durata de prăjire variază în funcție de cât sunt de mari bucățile de pește.

4Când este frumos rumenit, eu de regula îl pun într-o strecurătoare pentru a se scurge surplusul de ulei și îl acopăr cu un capac. Se servește cu mămăliguță caldă și mujdei de usturoi. Pofta buna!

- Reclamă -
Articolul precedentPapanași cu Brânză de Vaci
Articolul următorPaste Fettuccine cu Ciuperci
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.