Iubitorilor de ciocolată cu arome fine, astăzi v-am pregătit o prăjitură care ar fi, zic eu, o alternativă a celebrului Tort Doboș (foarte cunoscut în Ardeal). Este o prăjitură cu un blat consistent, format din mai multe foi de pandișpan, umplut cu o crema delicioasă, iar toate la un loc plus glazura care o acoperă, te fac efectiv sa iți lingi degetele! Glumesc desigur.

Prăjitură Amelia

5 din 1 vote
Fel: Desert, DulciuriBucătărie RomaneascaDificultate Ridicata
Porții

30

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 
Timp la frigider

8

ore
Gata în

9

hours 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Foi de pandișpan
  • 6 ouă

  • 6 linguri zahăr

  • 6 linguri faină

  • 50 g unt

  • 4 linguri cacao

  • 1 esență rom

  • 1 plic praf de copt

  • un praf de sare

  • Cremă
  • 1 kg lapte

  • 6 linguri zahăr

  • 8 linguri făină

  • 3-4 linguri cacao

  • 250 g unt

  • 1 esență rom

  • Glazură
  • 4 linguri lapte

  • 4 linguri zahăr

  • 4 linguri cacao

  • 50 g unt

Mod de preparare

  • Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, galbenușurile se freacă cu zahărul bine pana se topește, își triplează volumul și devine ca o cremă groasă. Se amestecă cu o spatulă încetișor (să nu se lase) albușurile bătute cu crema de galbenușuri. Se pune untul topit și răcit, se adaugă faina cernuta cu praful de copt, cacaua și esența de rom. Se coc foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru circa 15 minute, ies cam 4-5 foi în funcție de dimensiunea tăvii pe care o aveți.
  • Crema se face relativ repede și este deosebit de gustoasă. Într-o cratiță amestecam faina, zaharul, cacaua și punem puțin lapte. Apoi continuam sa amestecam bine, ideal ar fi cu un tel, până devine de consistența unei creme (adică nu face cocoloașe), adăugăm și restul de lapte rămas, o punem la foc mic și continuam amestecarea. Când crema începe sa se îngroașe, punem esența și untul tăiat în cubulețe mici. Când crema este consistentă și considerăm ca se lipește bine intre foi, este gata.
  • Ungem fiecare foaie cu crema apoi așezăm o altă foaie deasupra. Pe ultima putem pune un pic de cremă, dar pentru efect putem face o glazură și presăra diferite ornamente dulci pe care eu le-am cumpărat din comerț. Glazura o fac eu, deoarece cea din comerț este plina de chimicale. Aceasta este foarte ușor de făcut și nu durează mult.
  • Se amestecă laptele cu zaharul și cacaua, apoi se pune la foc mic. Sunt suficiente câteva clocote și devine ca o smântână, atenție, atunci când se ia de pe foc se pune imediat pe prăjitură! Se lasă putin sa se răcească și se pun ornamentele sau dacă vreți, puteți pune nucă măcinată (pentru ceva mai rustic). Prăjitura se tine peste noapte în frigider, astfel foile se frăgezesc iar prăjitura devine o bunătate!

Note bucatar

  • Foile se coc repede, de aceea trebuie supravegheate sa nu se ardă și în final acestea trebuie sa aibă o textură pufoasă.