Timp de preparare: 30 min
Timp de coacere: 1 hr
Gata in: 1 hr 30 min

Iubitorilor de ciocolata cu arome fine, astazi v-am pregatit o prajitura care ar fi, zic eu, o alternativa a celebrului Tort Dobos (foarte cunoscut in Ardeal). Este o prajitura cu un blat consistent, format din mai multe foi de pandispan, umplut cu o crema delicioasa, iar toate la un loc plus glazura care o acopera, te fac efectiv sa iti lingi degetele! Glumesc desigur.

Ingrediente foi de pandispan

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 50 g unt
  • 4 linguri cacao
  • 1 esenta rom
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt

Ingrediente crema

  • 1 kg lapte
  • 6 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 3-4 linguri cacao
  • 250 g unt
  • 1 esenta rom

Ingrediente glazura

  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • 50 g unt

Mod de preparare

1Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, galbenusurile se freaca cu zaharul bine pana se topeste, isi tripleaza volumul si devine ca o crema groasa. Se amesteca cu o spatula incetisor (sa nu se lase) albusurile batute cu crema de galbenusuri. Se pune untul topit si racit, se adauga faina cernuta cu praful de copt, cacaua si esenta de rom. Se coc foile una cate una in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru circa 15 minute, ies cam cate 4-5 foi in functie de dimensiunea tavii pe care o aveti. Mentionez ca foile se coc repede, de aceea trebuie supravegheate sa nu se arda si in final acestea trebuie sa aiba o textura pufoasa.

2Crema se face relativ repede si este deosebit de gustoasa. Intr-o cratita amestecam faina, zaharul, cacaua si punem putin lapte. Apoi continuam sa amestecam bine, ideal ar fi cu un tel, pana devine de consistenta unei creme (adica nu face cocoloase), adaugam si restul de lapte ramas, o punem la foc mic si continuam amestecarea. Cand crema incepe sa se ingroase, punem esenta si untul taiat in cubulete mici. Cand crema este consistenta si consideram ca se lipeste bine intre foi, este gata.

3Ungem fiecare foaie cu crema apoi asezam o alta foaie deasupra. Pe ultima putem pune un pic de crema, dar pentru efect putem face o glazura si presara diferite ornamente dulci pe care eu le-am cumparat din comert. Glazura o fac eu, deoarece cea din comert este plina de chimicale. Aceasta este foarte usor de facut si nu dureaza mult.

4Se amesteca laptele cu zaharul si cacaua, apoi se pune la foc mic. Sunt suficiente cateva clocote si devine ca o smantana, atentie, atunci cand se ia de pe foc se pune imediat pe prajitura! Se lasa putin sa se raceasca si se pun ornamentele sau daca vreti, puteti pune nuca macinata (pentru ceva mai rustic). Prajitura se tine peste noapte in frigider, astfel foile se fragezesc iar prajitura devine o bunatate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here