Timp de preparare: 10 min
Timp de fierbere: 15 min
Gata in: 25 min

Astazi va prezint modul de preparare pentru paste carbonara, o reteta italieneasca, apreciata in toata lumea. Am vazut ca in ultimii ani o gasim si in tara noastra la majoritatea restaurantelor, nu numai cele cu specific italienesc, ceea ce ma determinat sa va dau reteta mea pe care am invatat-o chiar de la o doamna din Italia, cu care am si locuit vreme de 8 ani si care m-a invatat multe retete si trucuri culinare ale vestitelor preparate mediteraniene.

Tot de la ea am aflat ca originea acestei retete ar fi la Roma, mai precis prin centrul Romei. Pe Via de la Scrofa era un restaurant unde se pare ca fost pregatita pentru prima oara, in 1944, aceasta mancare atat de cunoscuta. Se spune ca aceasta reteta a fost creata de fantezia unui bucatar italian cu ingredientele puse la dispozitie de niste soldati americani.

Asa s-a nascut “Spaghetti alla Carbonara”, o reteta relativ simpla si extrem de rapida. Incet incet, ca si alte retete, ea s-a pastrat si a devenit ceea ce este astazi si anume o reteta foarte cunoscuta in marile restaurante ale Italiei dar si ale Statelor Unite ale Americii. Mai adaug doar ca (nu vreau sa va plictisesc prea mult), reteta de Carbonara ar fi ruda de prim rang cu alta reteta a bucatariei italiene “Amatriciana” pe care am sa v-o prezint data viitoare.

Ingrediente

  • 150-200 g paste
  • 150 g bacon sau kaizer
  • 2 oua
  • 4-5 linguri cu varf de parmezan sau pecorino
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper

Mod de preparare

1Incepem prin a pune pe foc o oala cu apa in care adaugam o lingurita de sare, pentru a fierbe pastele. Cand incepe sa clocoteasca, punem pastele in apa si le fierbem respectand cu strictete timpul indicat pe pachet. Nu se tin mai mult, deoarece trebuie sa ramana al dente (ceea ce inseamna sa nu le fierbem prea mult). Daca vrem sa folosim spaghete, recomand sa fie nr. 5, din punctul meu de vedere acestea sunt ideale, nici prea groase, nici prea subtiri.

2Taiem sunculita in fasii lunguiete cam de 2 cm si le punem intr-o tigaie in care am pus deja 2 linguri de ulei de masline (sosul devine mai cremos si mai fin daca folosim ulei de masline). Le prajim la foc mic pentru cca 10 min, dar cu atentie sa nu il ardem pentru ca va avea o aroma prea puternica.

3Intr-un castron incapator puneti ouale si 2 linguri de parmezan, condimentati cu piper negru macinat si cu un tel bateti bine compozitia de oua. Puneti o lingura de apă din apa in care fierb pastele si amestecati. Daca sunca s-a prajit, stingeti focul si puneti-o deoparte.

4Scurgeti pastele si puneti-le direct in tigaia cu sunca prajita. Amestecati-le bine pentru a lua aroma suncii. Dati deoparte de pe foc si turnati amestecul de oua cu parmezan, in timp ce mestecati bine. Daca vi se pare ca nu ar avea suficient sos, puteti adauga putina apa din vasul in care au fiert pastele. Apoi presaram restul de parmezan ramas si asta e tot. Pofta buna!