Una din cele mai apreciate rețete de ciorbe din bucătăria românilor este rețeta de ciorbă de perișoare. Alături de ciorba de burtă sau cea de văcuță, gospodinele noastre o pregătesc frecvent deoarece face parte din specificul nostru de a găti național, practic bucătăria românească ar fi de neconceput fără ele. Este o mâncare ușoară, sănătoasă și ușor de realizat mai ales dacă folosim carne de vită fără grăsime. Eu o gătesc mai mereu, nu numai de sărbători, cum se făcea odinioară, pentru ca este preferata familiei mele. Ciorba de perișoare se prepară în mai multe variante, cu sau fără smântână, cu sau fără carne, doar zarzavat, mai acrișoară sau mai dulce. Eu o prepar în stil tradițional, dar oricum ar fi gătită gustul rămâne totuși inconfundabil.

Ciorbă de Perișoare

5 din 1 vote
Fel: Ciorba, CiorbeBucătărie RomaneascaDificultate Usoara
Porții

10

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

40

minutes
Calorii / 100 g

36

cal
Gata în

1

hour 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Ciorbă
  • 3-4 oase vită

  • 2 cepe

  • 1 morcov mai mărișor

  • 1 țelină

  • 1 ardei gras

  • 500 g borș

  • 100 g pastă de tomate

  • 1 legătură pătrunjel

  • 1 legătură leuștean

  • sare

  • Perișoare
  • 500 g carne tocată

  • 1 ceapă mică

  • 1 ou

  • puțin pătrunjel tocat

  • cimbru

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Într-o oală încăpătoare se pun oasele la fiert, și se ia spuma care se formează când aproape clocotește. După ce am îndepărtat bine toată spuma punem la fiert zarzavatul tăiat cubulețe. Lăsăm să fiarbă cam 20 de minute.
  • În carnea tocată adăugăm ceapa tăiată fin, pătrunjelul, oul și condimentele. Se amestecă totul foarte bine și în cazul în care ni se pare compoziția prea moale adaugăm puțin pesmet. Udăm mâinile cu apă și din această compoziție formăm perișoarele de forma unor chifteluțe mici și rotunde.
  • Când zarzavatul este aproape fiert, putem scoate oasele din oală (eu le las mereu), adăugăm pasta de tomate și borșul. Se potrivește gustul cu sare și punem perișoarele, apoi lăsăm să fiarbă până când acestea ies la suprafață (atunci știm sigur ca sunt fierte).
  • Presărăm verdeață tocată mărunt și asta este tot.

Note bucatar

  • Vă doresc poftă bună!
- Reclama -
Articolul precedentPaste Carbonara
Articolul următorSalată de Vinete Clasică
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.