Timp de preparare: 10 min
Timp de coacere: 40 min
Gata in: 1 hr

Vinetele as putea spune ca sunt printre vedetele sezonului de vara, ele se regasesc des pe mesele noastre, preparate in diverse moduri de la cunoscuta salata de vinete pana la retete mai sofisticate, ca de exemplu vinete cu cascaval si sos de rosii sau vinete cu masline. Sunt foarte gustoase oricum le-am prepara si foarte indragite de multa lume. Cele mai bune sunt cele subtiri (nu contin samburi multi) si foarte bine coapte. Astazi, va voi prezenta modul de preparare pentru salata de vinete. Reteta este simpla si cu siguranta membrii familiei vor fi incantati si va vor aprecia acest aperitiv delicios.

Ingrediente

  • 2 kg de vinete
  • 100 ml ulei
  • 1 ceapa tocata foarte marunt
  • sare
  • 3 linguri maioneza (facultativ)

Mod de preparare

1Se aleg vinete tinere si subtiri, sa nu contina seminte multe. Se coc direct pe flacara de la aragaz, pe plita sau eu le coc in cuptor (in tava de aragaz pun hartie de copt, apoi asez vinetele si le coc cam la 250 de grade). Din cand in cand vinetele se intorc ca sa se coaca bine peste tot. Cand s-au inmuiat bine sunt gata.

2Imediat se pun pe un fund de lemn si numai 2 minute se tin acoperite cu un servet pentru ca ele sa se inmoaie mai bine si sa se curete mai usor. Apoi se iau de codita si se indeparteaza usor coaja neagra, spaland degetele sub jet de apa. Se taie cu lingura de lemn cotorul, se pun pe fundul de lemn si se lasa la scurs doarece lasa lichid care trebuie neaparat indepartat daca vrem sa obtinem o salata de consistenta potrivita. Urmatorul pas se toaca foarte bine. Candva imi amintesc eu se zicea sa le toci doar cu lingura sau cutit de lemn, sa nu se oxideze, dar in ziua de astazi au aparut cutitele din otel inoxidabil si se pot folosi fara nici o retinere.

3Se pun intr-un castron de portelan si se bat cu uleiul putin cate putin, amestecandu-se bine. Se pune sare si ceapa tocata foarte marunt si un secret, uleiul se pune cand vinetele sunt calde pentru ca numai atunci se absoarbe bine uleiul si vor ramane albe si gustoase.

4Se aseaza pe un platou sau pe farfurie intr-o forma placuta si se orneaza cu felii de rosii si ardei grasi. Aceasta este cea mai simpla reteta de salata dar dupa dorinta si gustul fiecaruia puteti pune si maioneza (e super gustoasa). Va recomand cea facuta in casa sau puteti presara putin patrunjel verde pe felia de paine. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here