Originile mele moldovenești mă determină uneori să pregătesc rețete din copilăria mea, făcute cu mult drag de mama și bunica mea. Printre ele, cam des cei drept, fac și plăcintă poale-n brâu sau brânzoaice cum le mai numesc unii, unul din cele mai vestite deserturi moldovenești, îndrăgit de foarte multă lume. Pot spune că aluatul se prepară cam la fel cu cel de cozonac, doar umplutura diferă, în sensul că se face din brânză dulce de vaci.

Plăcintă Poale-n Brâu

5 from 1 vote
Fel: Fainoase, PlacinteBucătărie MoldoveneascaDificultate Ridicata
Porții

25

porții
Timp pregătire

30

minute
Timp preparare

30

minute
Gata în

1

ora 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină

  • 2 ouă

  • 25 g drojdie proaspătă

  • 2 linguri zahăr (60 g)

  • 3 linguri smântână (100 g)

  • 350 ml lapte

  • 100 g unt, ulei sau chiar și untură (dacă aveți)

  • 1 esență de vanilie

  • 1 praf de sare

  • coajă de la o lămâie

  • Umplutură
  • 1 kg brânză proaspătă bine scursă

  • 3 ouă

  • 150-200 g zahăr

  • 150 g stafide

  • 3-4 linguri griș

  • coajă de la o lămâie sau portocală răzuită

  • 1 esență de vanilie

  • Pentru uns
  • 1 ou

  • 1-2 linguri lapte

Mod de preparare

  • Se cerne făina, se face maiaua și anume se dizolvă drojdia în puțin lapte călduț, îndulcit cu o linguriță de zahăr și amestecat cu puțină făină până devine de consistența unei creme. Se pune la crescut cam 20 de minute.
  • Se face un aluat din făină, ouă, drojdia crescută, restul de lapte călduț, untul topit, smântână, sare și arome. Laptele se pune puțin câte puțin și se frământă până iese un aluat potrivit de moale. Se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit circa 1 oră sau până își dublează volumul.
  • Se amesteca brânza bine scursă cu ouăle, zahărul, stafidele, grișul, răzătura de lămâie și la final esența de vanilie. Dacă umplutura vi se pare prea moale, mai punem un pic de griș, consistența umpluturii trebuie sa fie vârtoasă.
  • Când aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți egale și se întinde cu sucitorul uns cu ulei sau cu mâna (cum vă vine mai ușor). Se dă o formă pătrată și se pune în mijloc 1-2 linguri de umplutură, se lipesc colțurile (două câte două, în diagonală), deasupra umpluturii. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă din nou la crescut cam 20 de minute, după care se ung cu ou și se coc în cuptorul preîncălzit la foc potrivit (circa 180 de grade).

Note bucatar

  • Plăcinta Poale-n Brâu este foarte gustoasă și eu vă garantez că merită făcută măcar o dată, merită efortul!