Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Plăcintă Poale-n Brâu, o rețetă ce face parte din originile mele moldovenești. Acestea, de multe ori, mă determină să pregătesc rețete din copilăria mea, făcute cu mult drag de mama și bunica mea. Printre ele, cam des cei drept, fac și Plăcintă Poale-n Brâu sau brânzoaice moldovenești cum le mai numesc unii, unul din cele mai vestite deserturi moldovenești, îndrăgit de foarte multă lume. Pot spune că aluatul se prepară cam la fel cu cel de cozonac, doar umplutura diferă, în sensul că se face din brânză dulce de vaci.

Plăcintă Poale-n Brâu

4.5 from 2 votes
Course: Fainoase, PlacinteCuisine: MoldoveneascăDifficulty: Ridicată
Porții (bucăți)

18

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

1

hour 

30

minutes
Calorii / 100 g

318

cal
Timp la crescut

1

oră
Gata în

2

hours 

50

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină

  • 120 g zahăr

  • 500 ml lapte

  • 2 ouă

  • 100 g smântână

  • 100 ml ulei

  • 1 esență de vanilie

  • coajă de la o lămâie

  • 2 pliculețe drojdie uscată

  • Umplutură
  • 800 g brânză proaspătă de vacă

  • 3 ouă

  • 150 g stafide

  • 3 linguri griș

  • 150 g zahăr

  • coajă de la o lămâie

  • 1 esență de vanilie

Mod de preparare

  • Începem prin a pune făina și drojdia uscată într-un bol mai mare. Le amestecăm, adăugăm cele 120 g de zahăr și lăsăm să se odihnească pentru 15 minute. Când timpul a trecut, batem cele 2 ouă cu puțină sare și le adăugăm și pe acestea în bolul cu făină. Apoi, punem smântâna și coaja de lămâie. Continuăm cu laptele pe care îl punem treptat, dar atenție, acesta trebuie să fie călduț! Amestecăm totul bine cu o lingură. După, punem esența de vanilie și pentru a încorpora toată făina folosim mâinile. Când aluatul s-a format, mai frământăm timp de 5 minute. După acest timp, adăugăm uleiul și îl încorporăm. Lăsăm aluatul la crescut timp de 1 oră sau până își dublează volumul.1 - Plăcintă Poale-n Brâu
  • Umplutura originală se face cu stafide. Le hidratăm cu puțină apă, apoi punem peste un căpăcel de esență de rom. Eu astăzi nu am să adaug stafide, deoarece nu-mi plac. Batem bine cele 3 ouă. Adăugăm brânza într-un castron și peste ea punem ouăle bătute, coaja de lămâie și zahărul, treptat. Amestecăm până zahărul se încorporează. Apoi, punem grișul, esența de vanilie și continuăm amestecarea. Acum era momentul în care adăugam stafidele, dar eu nu le voi pune. Amestecăm totul până umplutura devine vârtoasă.2 - Plăcintă Poale-n Brâu
  • Când aluatul a crescut îl scoatem pe masa de lucru. Îl dăm cu făină și îl mai frământăm timp de 1 minut. Când am terminat îl împărțim în două bucăți. Întindem una din ele într-o foaie dreptunghiulară de grosime 1 cm, cu un sucitor. Din fiecare bucată de aluat ies 9 Poale-n Brâu așa că o vom împărți în 9 pătrate.3 - Plăcintă Poale-n Brâu
  • Pe fiecare pătrat de aluat punem 1 lingură de umplutură. Îl închidem la capetele opuse, în formă de plic. Facem același lucru cu toate plăcintele. Când am terminat le punem în tava de cuptor, pregătită anterior cu hârtie de copt. Pregătim un amestec de ou și lapte cu care le ungem bine. Înainte să le introducem în cuptor le mai lăsăm să crească timp de 5-10 minute. Le băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 30 minute la 180 grade. Le lăsăm la răcit, apoi le pudrăm cu zahăr vanilat și rețeta noastră de Plăcintă Poale-n Brâu este gata!4 - Plăcintă Poale-n Brâu

Video Rețetă

Note bucătar

  • Pentru a vă ieși niște plăcinte de dimensiuni egale, le putem măsura înainte să le tăiem și trasa niște linii cu un cuțit.
  • Este important să lăsăm puțin spațiu între ele, altfel se vor uni la copt!
  • Poftă mare la plăcinte Poale-n Brâu delicioase!
- Reclamă -
Articolul precedentFriptură de Miel cu Cartofi la Cuptor
Articolul următorPrăjitură Amelia
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.