Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Plăcintă Țărănească cu Mere, o plăcintă gustoasă, moale și parfumată. Combinația de mere și scorțișoară ne duce cu gândul la mâinile calde și aromele din bucătăria bunicii. Am spus-o mereu și o repet, oriunde ne-ar duce viața și oricâte rețete am proba, nimic nu se compară cu bunătățile și amintirile dragi ale copilăriei. Ne rămân în suflet pentru totdeauna.
Plăcintă Țărănească cu Mere
Course: Desert, Fainoase, Placinte, Retete cu fructeCuisine: Est EuropeanaDifficulty: Medie
Porții
12
porțiiTimp pregătire
20
minutesTimp preparare
1
hour40
minutesCalorii / 100 g
256
calTimp la crescut
60
minuteGata în
3
hoursPentru această rețetă, avem nevoie de:
Ingrediente
- Foi
1 kg făină
450 ml apă călduță
100 ml ulei
2 lingurițe zahăr pudră
2 ouă
sare
1 pliculeț drojdie uscată
- Umplutură
1 kg mere
2 linguri scorțișoară
100 g zahăr
1 lingură griș
1 pliculeț zahăr vanilat
Mod de preparare
- În vasul cu apă călduță punem drojdia, zahărul pudră și 1 lingură de făină. Amestecăm bine și o lăsăm să crească timp de 15 minute. Într-un castron mai mare de plastic unde am pus făina, facem o groapă, punem 1 linguriță de sare, cele 2 ouă și uleiul. Apoi, când maiaua este frumos crescută, o adăugăm și pe aceasta treptat, în timp ce amestecăm. Când începe să se formeze aluatul, îl scoatem pe masa de lucru unde am presărat anterior făină și îl mai frământăm timp de 8 minute. Facem acest lucru pentru ca aluatul nostru să fie pufos, elastic și să nu se lipească de mâini. Când am terminat, dăm cu puțină făină castronul în care l-am pregătit, dar și pe el și îl punem la crescut pentru 1 oră.
- Curățăm merele de sâmburi și coajă, apoi le tăiem în bucăți potrivite. Le dăm prin răzătoarea cu ochiuri mari până le terminăm pe toate. După, punem peste ele zahărul vanilat, zahărul tos, grișul și cele 2 linguri de scorțișoară. Amestecăm bine până ce toate ingredientele se încorporează.
- Pe masa de lucru punem puțină făină. Aluatul a crescut frumos așa că îl scoatem din castron și îl mai frământăm puțin. Când am terminat îl alungim, apoi îl împărțim în 2 bucăți. Pregătim una din ele în mâini, iar după o împărțim și pe aceasta în 6 bucăți, mai mici. Fiecare bucată mai mică va reprezenta câte 1 foaie de aluat. O luăm pe prima și cu ajutorul unui sucitor o întindem până ce aceasta ajunge de grosime 5mm. Peste, punem umplutura de măr cu scorțișoară, dar aveți grijă să nu puneți prea mult, altfel la copt va da pe afară! O întindem bine, apoi începem să rulăm aluatul, prima dată din capete, să nu iasă afară, iar apoi din lateral până devine ca un rulou. Pregătim și restul de foi în același fel.
- Ungem tava de copt cu ulei. Așezăm toate rulourile de plăcintă în tavă, atât cât vă încape. După, pregătim într-un castronel un amestec de ulei cu apă și le ungem pe toată suprafața. Le băgăm în cuptorul preîncălzit pentru 40 de minute la 180 de grade. La final le tăiem în ce formă dorim, iar apoi le pudrăm cu zahăr vanilat și rețeta noastră de Plăcintă Țărănească cu Mere este gata!
Video Rețetă
Note bucătar
- Pentru a amesteca mai bine aluatul, cel mai indicat este să folosim mâinile.
- Punem grișul în umplutură pentru că mai absoarbe din umiditatea merelor.
- În cazul în care aluatul se mai lipește de mâini, mai adăugăm făină.
- Umplutura se pune mai multă de unde începem să rulăm, așa deasupra rămân foile și umplutura nu iese afară.
- Sfatul meu este să urmăriți plăcinta în cuptor, timpul de copt variază în funcție de tipul de cuptor pe care îl aveți. Trebuie să se coacă doar foile, umplutura este deja coaptă.
- Poftă mare la o plăcintă de mere delicioasă!
- Reclamă -