Timp de preparare: 30 min
Timp de fierbere: 1 hr
Gata in: 1 hr 30 min

Buna ziua dragii mei! Astazi vorbim despre gemul de prune care, pe langa faptul ca este foarte gustos si aromat, este si foarte sanatos pentru organism, deoarece prunele sunt fructe hranitoare cu un gust aparte placut, laxative, usor de digerat si foarte bogate in vitamina C. De mentionat faptul ca din prune se pot obtine diferite preparate cu aceleasi calitati ca si din prunele proaspete. Cum ca eu stau la curte si am vreo trei pruni, an de an pe langa gem, fac si compot de prune, ba chiar si dulceata de prune. Gemul de prune trebuie fiert daca se poate intr-o cratita larga de tuci, dar daca nu aveti poate fi fiert si in cea de teflon sau ceramica (iese la fel de bine). Un pic de munca este, dar cum va spun mereu ceea ce se prepara in gospodarie nu are egal. Acestea fiind spuse avem nevoie de:

Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 1,250 g zahar
  • 200 g miez de nuca (optional)
  • 1 lamaie

Mod de preparare

1Se aleg prune bine coapte, se spala si se inlatura eventualele codite sau reziduuri daca exista. Se scot samburii si se rup in doua cu mana sau daca vreti un gem mai cremos le puteti da prin masina de tocat carne, asta daca bineinteles aveti si timp.

2Intr-o cratita mai larga se aseaza prunele care se amesteca cu zaharul si se pun la fiert. Trebuie amestecat des deoarece exista riscul sa se prinda si nu vrem asta.

3Se fierb pana acestea isi schimba culoarea si se ingroasa. Spre sfarsit stoarcem si lamaia si cine doreste poate pune, cand este aproape gata, miez de nuca.

4Dupa aproximativ o ora ar trebui sa fie gata (daca gemul nu cade de pe lingura sau daca punem lingura in centrul vasului cu gem si nu cade inseamna ca este gata). Se pune cald in borcane, se infileteaza capacele si se lasa 24 de ore sa se raceasca, apoi se pun in camara. Zi frumoasa si cu spor sa aveti!