Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Gem de Prune, un gem care, pe lângă faptul că este foarte gustos și aromat, este și foarte sănătos pentru organism, deoarece prunele sunt fructe hrănitoare cu un gust aparte plăcut, laxative, ușor de digerat și bogate în vitamina C. De menționat faptul că din prune se pot obține diferite preparate cu aceleași calități ca și din prunele proaspete. Cum că eu stau la curte și am vreo trei pruni, an de an pe lângă gem, fac și compot de prune, ba chiar și dulceață de prune. Gemul de prune trebuie fiert dacă se poate într-o cratiță largă de tuci, dar dacă nu aveți poate fi fiert și în cea de teflon sau ceramică (iese la fel de bine). Un pic de munca este, dar cum vă spun mereu ceea ce se prepara în gospodărie nu are egal.

Gem de Prune

5.0 from 2 votes
Course: Desert, Retete cu fructeCuisine: RomaneascaDifficulty: Medie
Porții (800 g)

5

borcane
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 
Calorii / 100 g

276

cal
Timp de odihna

24

ore
Gata în

1

hour 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 5 kg prune

  • 1,25 kg zahăr

  • 1 lămâie

  • 200 g miez de nucă (opțional)

Mod de preparare

  • Se aleg prune bine coapte, se spală și se înlătură eventualele codițe sau reziduuri dacă există. Se scot sâmburii și se rup în două cu mâna sau dacă vreți un gem mai cremos le puteți da prin mașina de tocat carne, asta dacă bineînțeles aveți și timp.
  • Într-o cratiță mai largă se așează prunele care se amestecă cu zahărul și se pun la fiert. Trebuie amestecat des deoarece există riscul să se prindă și nu vrem asta.
  • Se fierb până acestea își schimbă culoarea și se îngroașă. Spre sfârșit stoarcem și lămâia și cine dorește poate pune, când este aproape gata, miez de nucă.
  • După aproximativ 1 oră ar trebui sa fie gata. Se pune cald în borcane, se înfiletează capacele și se lasă 24 de ore sa se răcească, apoi se pun în cămară.

Note bucătar

  • Dacă gemul nu cade de pe lingură sau dacă punem lingura în centrul vasului cu gem și nu cade înseamnă că este gata.
  • Zi frumoasă și cu spor să aveți!
- Reclamă -
Articolul precedentBulion de Rosii
Articolul următorRuladă cu Gem
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.