Timp de preparare: 30 min
Timp de fierbere: 60 min
Gata in: 1 hr 30 min

Buna ziua dragii mei! Astazi m-am gandit sa va prezint modul de preparare al dulcetii de prune, un produs mai pretentios ar spune unii, dar va asigur ca nu e deloc asa. Trebuie sa tineti cont doar de cateva reguli si sa va inarmati cu rabdare, apoi totul vine de la sine, iar rezultatul o delicatesa. Adaug ca o dulceata, gem, un compot de visine nu trebuie sa lipseasca din camara niciunei gospodine deoarece nimic nu se compara cu ceea ce este facut in casa. Si acum sa incepem, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 2 kg prune
  • 1 kg zahar
  • 125 ml suc de lamaie

Mod de preparare

1Prunele se spala, li se scot samburii cu dispozitivul special sau pur si simplu cu mana si se taie eventual in doua, daca sunt prea mari. Este important ca fructele pentru dulceata sa nu fie foarte coapte dar nici crude, alfel samburii se desprind cu usurinta.

2Se pun prunele cu zaharul si sucul strecurat de lamaie intr-o cratita. Se lasa sa ajunga la punctul de fierbere si apoi se micsoreaza focul. Se aduna spuma si se lasa la fiert o ora pana se leaga siropul. Dulceata este gata cand siropul este suficient de dens, incat picurat pe o farfurie sa nu curga.

3Dulceata se toarna calda in borcane, se pun capace si se lasa cu gura in jos sa se raceasca, apoi se pun in camara. Pentru un plus de siguranta se mai pot tine in cuptorul incalzit, desi la mine dulceata a tinut fara probleme si fara sa o mai pun in cuptor.

4O alta varianta a prepararii dulcetii ar fi si acesta: fierbem un pahar cu apa (200 ml) cu un kilogram de zahar la foc iute pana incepe sa se lege. Cand siropul este legat se pun prunele, se ia vasul de pe foc si se acopera cu un servet ud pentru 15 minute (asta ca prunele sa isi lase zeama in sirop), apoi se pune sa fiarba la foc iute. Eu am incercat amandoua variantele si mi-au iesit foarte bine. Pofta buna!