Timp de preparare: 30 min
Timp de fierbere: 2 ore 30 min
Gata in: 3 ore

Astazi va voi prezenta modul de preparare al bulionului de rosii clasic, asa cum il prepar eu an de an. Fara alte ingrediente, doar rosii si un pic de sare (dupa reteta bunicii). Cum toamna ne ofera din plin legume si fructe proaspete e pacat sa nu preparam bulionul clasic, un ingredient fara de care ciorbitele si sarmalele si-ar pierde farmecul. Pasta de rosii din supermarket paleste in fata unui preparat simplu si gustos facut in casa.

Ingrediente

  • 10 kg rosii
  • sare

Mod de preparare

1Se spala rosiile sub un jet de apa rece, se inlatura coditele daca sunt, se rup bucati si se pun sa fiarba putin. Dupa ce s-au inmuiat, se dau deoparte, se lasa sa se raceasca, apoi se trec prin sita, asta ca sa indepartam pielita si semintele (asa facea bunica). Eu am un dispozitiv special pentru bulion la masina de tocat carne electrica si il folosesc pe acesta. Mentionez faptul ca rosiile trebuie taiate in sferturi pentru a intra mai usor in masina de tocat, iar cojile obtinute se mai trec de cateva ori pana cand acestea ies uscate (daca folosim dispozitivul de rosii nu le mai fierbem).

2Sucul de rosii obtinut il punem intr-un loc racoros pentru aproximativ o ora, timp in care apa se va ridica la suprafata, iar dedesubt va ramane sucul gros, pulpa de rosii.

3Cu ajutorul unui polonic se indeparteaza cu grija apa, iar sosul gros il punem la fiert la foc mic pentru 2-3 ore. Bunica mea il fierbea in ceaunul de tuci afara la lemne si avea o lingura de lemn cu coada lunga. Spre sfarsit punea lingura in mijlocul bulionului si daca ramanea acolo dreapta bulionul era gata.

4Optional se mai poate pune in bulion zahar sau plante aromatice si anume: patrunjel, tarhon, telina, marar. Acestea trebuiesc legate cu o ata pentru ca frunzele sa nu se imprastie in sucul de rosii si se scot inainte sa punem bulionul in borcane. Pasta de tomate obtinuta este recomandat sa fie pusa calda in borcane. Intotdeauna, inainte de ale pune capacele, eu torn deasupra un pic de ulei (de grosimea unui deget). Se lasa sa se raceasca si apoi se pun in camara.

- Reclamă -
Articolul precedentArdei Iuți pentru Iarnă
Articolul următorGem de Prune
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.