Friptura de porc la tigaie este o rețetă simpla, ușor de făcut, dar foarte generoasa în rezultate. Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai apreciate și iubite fripturi din bucătăria românească. Desigur, fiecare gospodina are rețeta sa influențată mai mult sau mai putin și de zona din care provine. In Ardeal, de exemplu, se folosește mult boiaua de ardei, iar Moldova este celebra cu tochitura sa moldoveneasca care se prepara cu bulion sau fără. Insa oricum am prepara-o, aceasta este un deliciu culinar, extraordinar de moale și aromata. Va sfătuiesc sa o lăsați întotdeauna măcar jumătate de ora cu condimente înainte de a o pregăti și sa folosiți vin, are rolul de a o fragezi. Aceste fiind spuse să trecem la treaba!

Friptură cu Carne de Porc la Tigaie

5 from 1 vote
Fel: Porc, Retete cu carneBucătărie RomâneascăDificultate Ușoară
Porții

5

porții
Timp pregătire

5

minute
Timp preparare

45

minute
Gata în

50

minute

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc (mușchi sau pulpa)

  • 3-4 căței usturoi

  • 1/2 linguriță cimbru

  • 1/2 linguriță rozmarin

  • 3-4 linguri ulei

  • 200 ml vin alb

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Carnea se spală, se curata de pielite și se taie felii groase de 1-2 centimetri. Se unge cu ulei și se condimentează cu sare, cimbru și rozmarin. Se lasă cam 30 de minute deoparte sa intre aromele în carne.
  • Într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă carnea și se rumenește bine pe ambele părți (cam 4-5 minute pe fiecare parte) pana capătă o culoare frumoasa aurie. Adaugăm usturoiul spălat și curățat și lăsăm sa își elibereze aroma (aproximativ 20-30 de secunde).
  • Stingem cu vinul îndoit cu apa și fierbem înăbușit cu capac aproximativ 40 de minute, pana când zeama scade și carnea este bine pătrunsă. Dacă e cazul mai adăugați apa. E gata când carnea este frageda, bine pătrunsă (dacă bagi furculița în ea carnea se rupe ușor).
  • Se așează în farfuriile de servire alături de diverse garnituri la plăcere (cartofi pai, salate). E delicioasa mai ales cu o mămăliguță caldă și murături.

Note bucatar

  • Pofta bună sa aveți!