Timp de preparare: 5 min
Timp de prajire: 45 min
Gata in: 50 min

Friptura de porc la tigaie este o reteta simpla, usor de facut, dar foarte generoasa in rezultate. Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai apreciate si iubite fripturi din bucataria romaneasca. Desigur, fiecare gospodina are reteta sa influentata mai mult sau mai putin si de zona din care provine. In Ardeal, de exemplu, se foloseste mult boiaua de ardei, iar Moldova este celebra cu tochitura sa moldoveneasca care se prepara cu bulion sau fara. Insa oricum am prepara-o, aceasta este un deliciu culinar, extraordinar de moale si aromata. Va sfatuiesc sa o lasati intotdeauna macar jumatate de ora cu condimente inainte de a o pregati si sa folositi vin (are rolul de a o fragezi). Aceste fiind spuse sa trecem la treba! Aveti nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc ( muschi sau pulpa)
  • 3-4 catei usturoi
  • jumatate de lingurita cimbru
  • jumatate de lingurita rozmarin
  • 3-4 linguri ulei
  • 200 ml vin alb
  • sare, piper

Mod de preparare

1Carnea se spala, se curata de pielite si se taie felii groase de 1-2 centimetri. Se unge cu ulei si se condimenteaza cu sare, cimbru si rozmarin. Se lasa cam 30 de minute deoparte sa intre aromele in carne.

2Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga carnea si se rumeneste bine pe ambele parti (cam 4-5 minute pe fiecare parte) pana capata o culoare frumoasa aurie. Adaugam usturoiul spalat si curatat si lasam sa isi elibereze aroma (aproximativ 20-30 de secunde).

3Stingem cu vinul indoit cu apa si fierbem inabusit cu capac aproximativ 40 de minute, pana cand zeama scade si carnea este bine patrunsa. Daca e cazul mai adaugati apa. E gata cand carnea este frageda, bine patrunsa (daca bagi furculia in ea carnea se rupe usor).

4Se aseaza in farfuriile de servire alaturi de diverse garnituri la placere (cartofi pai, salate). E delicioasa mai ales cu o mamaliguta calda si muraturi. Pofta buna sa aveti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here