Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Prăjitură Țărănească cu Mere, una din multele rețete îndrăgite de mine, cu arome dragi din copilărie! Aceasta este rețeta autentică, de la țară, pe care am savurat-o prima dată la bunicii mei și mai apoi la mama, dar și la mătușile mele. În ea regăsim simplitatea de altădată a bucatelor pregătite fără cântar, dar și gustul fără egal, de neuitat! Coaptă în rolă, pentru cine își aduce aminte rola este denumirea mai tradițională a cuptorului plitei cu lemne, prăjitura parfuma de fiecare dată micuța bucătărioară a bunicilor. Ce bucurie era de fiecare dată când bunica o pregătea, când vedeam că este gata și o pudra cu zahăr, ne încânta ochii, dar mai ales gustul! Cu ingrediente simple și mereu proaspete, îmbinate meșteșugit de mâinile harnice și aspre de muncă ale bunicilor și mamelor noastre, aceasta este o rețetă ce o veți ține minte toată viața!

Prăjitură Țărănească cu Mere

5.0 from 1 vote
Course: Desert, Rețete cu fructeCuisine: Vest EuropeanăDifficulty: Medie
Porții

7

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

2

hours 

30

minutes
Calorii / 100 g

178

kcal
Gata în

2

hours 

50

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg mere

  • 700 g făină

  • 3 ouă

  • 200 g zahăr

  • 60 g smântână

  • griș

  • 170 ml lapte

  • 25 g scorțișoară

  • 2 pliculețe zahăr vanilat

  • 1 pliculeț praf de copt

  • 150 ml ulei

  • sare

Mod de preparare

  • Spălăm și curățăm merele apoi le dăm prin ochiul mare de la răzătoare. Punem ouăle într-un bol mai mare și peste adăugăm sare. Continuăm cu smântâna și zahărul și cu un tel începem să le amestecăm. În timp ce amestecăm turnăm laptele, uleiul, dar nu uităm și de cele 2 pliculețe de zahăr vanilat, acestea se pun pentru aromă! Punem praful de copt în vasul unde a fost uleiul și cu puțin oțet îl stingem. Când este gata îl adăugăm în compoziția noastră și îl încorporăm și pe acesta. E timpul să punem făina! Când vedem că aluatul nostru se leagă, începem să îl frământăm cu mâna. Facem acest lucru până este gata, desigur adăugând făină din când în când.1 - Prăjitură Țărănească cu Mere
  • Pregătim masa de lucru cu făină. Așezăm aluatul peste și cu un cuțit îl tăiem în 2 bucăți egale. Dăm o bucată deoparte și pe cealaltă o întindem cu un sucitor până ajunge de dimensiunea tăvii unde o vom coace, noi am folosit o tavă de 36×24 cm. Ajutând-ne de același sucitor, punem foaia de aluat în tavă, pe care am avut grijă să o tapetăm cu hârtie de copt. O așezăm astfel încât să formeze o bază pentru prăjitura noastră, apoi o înțepăm cu o furculiță, acesta fiind secretul pentru ca prăjitura la copt să nu crească haotic și să iasă dreaptă!2 - Prăjitură Țărănească cu Mere
  • Eu am avut noroc, merele mele nu sunt așa apoase! Stoarcem jumătate din cantitatea de mere și le așezăm deasupra foii de aluat. Apoi punem 2 lingurițe de scorțișoară, puțin zahăr și o linguriță de miere, pentru un gust mai deosebit. Stoarcem și restul de mere rămase și le așezăm, dar de data asta vom folosi o lingură pentru a le presa bine și a crea o suprafață dreaptă, fără vârfuri. Prin același procedeu, punem și cea de-a doua foaie de aluat în tavă și cu ea creăm capacul, având grijă să înlăturăm aluatul în plus. Nu uităm să înțepăm prăjitura noastră cu furculița și cu apa care a rămas de la stoarcerea merelor, o ungem pe toată suprafața. O băgăm în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 35 de minute. La final, o decorăm cu zahăr pudră și rețeta noastră de Prăjitură Țărănească cu Mere este gata!3 - Prăjitură Țărănească cu Mere

Video Rețetă

Note bucătar

  • Atenție, făina se pune treptat, ideea este să nu se formeze cocoloașe!
  • Un mic secret este, înainte să punem merele să punem griș. Pentru că merele sunt apoase, grișul va absorbi apa în exces și așa prăjitura se va coace perfect!
  • Merele se storc cu mâna și evident nu deasupra tăvii de copt, ci într-un alt vas!
  • Pentru a stinge praful de copt se poate pune oțet sau zeamă de lămâie.
  • Dacă nu vă place scorțișoara, puteți să nu puneți!
  • Nu e absolut necesar să puneți zahăr sau miere în compoziție, merele au deja dulceața lor!
  • Poftă mare la o prăjitură cu mere delicioasă!
- Reclamă -
Articolul precedentSandwich Aperitiv cu Șuncă Presată și Mozzarella
Articolul următorSalată de Vară cu Roșii și Ardei
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.