Timp de preparare: 20 min
Timp de fierbere: 40 min
Gata in: 1 hr

Dulceata de visine parfumata si acrisoara este una din cele mai cunoscute si apreciate preparate de acest gen, iar eu, ori de cate ori imi vine in minte, o pun alaturi de clatite (nu va mai spun ca in copilaria mea mancam des chiar si turte prajite in tigaie cu dulceata de visine. Ce vremuri frumoase!). O prepara bunica mea, mai apoi mama si sincer va spun o prepar si eu in fiecare an cand e sezonul visinelor. Fiind fructe acrisoare, racoritoare cu o aroma aparte placuta, se pot prepara diferite dulciuri si anume siropuri, compot, tarte, eu prepar chiar si inghetata de visine simpla sau cu lapte.

Ingrediente

  • 1 kg visine fara samburi
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie
  • o pastaie de vanilie (facultativ)
  • cateva frunzulite de menta (facultativ)

Mod de preparare

1Se aleg visine sanatoase, se spala, se scot samburii (cand eram mica le scoteam cu un ac, dar in ziua de astazi este un dispozitiv special de scos samburii). Se aseaza straturi de visine alternand cu straturi de zahar, si se lasa peste noapte, avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar.

2Se pune cratita la foc mediu pana incepe sa fiarba, adaugam zeama de lamaie, iar apoi se fierbe lin, la foc mic si se aduna spuma formata deasupra.

3Se lasa sa fiarba pana ce siropul se leaga bine, din experienta mea cam 40 de minute, iar spre sfarsit daca totusi nu va place aroma de vanilie, puteti pune 2 crengute de menta (asa facea bunica).

4Se stinge focul, se da cratita deoparte si se lasa sa se raceasca cam 10  minute, nu mai mult. Se pune dulceata calda in borcanele sterilizate, se pun capacele si se infileteaza bine, apoi se pun cu susul in jos (pentru a crea vid). Se lasa sa se raceasca si cand ajung la temperatura camerei se pot pune in cămară. E delicioasa va garantez iar cu crenguta de menta capata un gust deosebit!

- Reclamă -
Articolul precedentMancare de Spanac
Articolul următorArdei Umpluti cu Carne Tocata
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.