Timp de preparare: 15 min
Timp de fierbere: 20 min
Gata in: 35 min

Buna ziua dragi cititori! Primavara, cu toata abundenta ei de verdeturi, ma indeamna sa pregatesc des mancaruri de legume fara carne si anume supe, creme, piure-uri si tot felul de retete gustoase, dar si pline de vitamine atat de necesare organismului nostru. Pentru astazi m-am gandit sa va arat cum gatesc eu spanacul, o reteta relativ simpla, dar foarte gustoasa si aromata. Dupa cum bine stiti, spanacul este un aliment care contine fier si vitaminele C si D. Ideal ar fi sa gatim spanac prospat (frunzele sunt de un verde inchis, nepatate), dar este bun si cel congelat pe care il gasim la supermarket.

Ingrediente

  • 1,5-2 kg spanac
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 legatura marar
  • 2-3 linguri ulei
  • 2-3 linguri pasta de tomate
  • sare

Mod de preparare

1Cu multa rabdare si atentie am ales frunzele de spanac de pe tulpini, avand grija sa inlaturam pe cele vestede si urate. Le punem cu apa cat sa le acopere in chiuveta sau intr-un vas mai mare si le lasam 5 minute la inmuiat. Pe urma incepem sa agitam apa cu mainile, cu scopul de a se indeparta pamantul si eventualele reziduuri. Luati frunzele, le scuturati si le puneti intr-un vas mare. Repetati procedura de 4-5 ori sau mai bine zis pana vedeti ca pe fundul chiuvetei ramane apa curata.

2Intr-o oala mai marisoara punem apa cu un praf de sare si cand da in clocot punem spanacul la oparit pentru 2 minute. Apoi turnam fiertura intr-o sita si lasam sa se scurga, eventual cu mainile il strangeti bine de tot sa iasa apa din el. Il scoatem pe un tocator si il taiem grosier.

3Intr-o tigaie punem uleiul peste care adaugam ceapa si usturoiul curatat, spalat si tocat marunt. Apoi lasam cam 30 de secunde sa se prajeasca, cat sa se inmoaie putin. Punem si pasta de tomate, amestecatand, adaugam si  spanacul si lasam 5-10 minute la foc mic sa se caleasca. Potrivim gustul de sare, punem mararul, cateva clocote si e gata!

4Se poate servi ca atare cu un ou ochi pus deasupra, cu crutoane de paine sau se poate folosi ca si garnitura la o friptura.