Bună ziua dragii mei! Astăzi m-am gândit să vă prezint rețeta mea de Cozonac cu Nucă și Rahat, una din cele mai apreciate rețete, atât de familia mea cât și de prieteni și rude. O scriu deoarece am observat că în ziua de azi au apărut pe piață zeci de sortimente de cozonaci și mulți preferă să cumpere în loc să îi facă. Din păcate acei cozonaci nu sunt altceva decât o pâine dulce fără lapte sau ouă adevărate. Și mai îngrijorător fiind faptul că au termen de valabilitate de câteva luni, ceea ce pune sub semnul întrebării calitatea cozonacului.

Cozonacul de casă nu este greu de făcut și necesită doar un pic de timp, răbdare și bineînțeles multă dragoste. În primul rând vreau să vă spun că toate ingredientele trebuie să fie de bună calitate (știți vorba aceea “bun pui, bun iese”). De regulă eu folosesc produse de la țară (mă refer la ouă, lapte). Le pregătesc pe toate de seara, iar bucătăria unde se vor prepara vă recomand să fie caldă și ferită de curenți reci de aer. De-a lungul timpului eu am experimentat mai multe rețete, dar cea mai bună și mai reușită este aceasta.

Cozonac cu Nucă și Rahat

5 from 1 vote
Course: Aluaturi dulci, FainoaseCuisine: RomaneascaDifficulty: Medie
Porții (2 cozonaci)

16

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 

30

minutes
Calorii / 100 g

434

cal
Timp la crescut

80

minute
Gata în

3

hours 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină

  • 250 g zahăr

  • 100 g unt

  • 50 g drojdie

  • 5 buc gălbenușuri de ou

  • 500 ml lapte

  • sare

  • coajă de la o lămâie

  • 1 esență de vanilie

  • stafide

  • Umplutură
  • 5 albușuri de ou

  • 300 g miez de nucă măcinat

  • 300 g rahat tăiat cum vă place

  • 150 g zahăr

  • 4 linguri cacao

  • 1 esență rom

Mod de preparare

  • Începem cu fărâmițarea drojdiei pentru maia. Punem 2 linguri de zahăr, 1 lingură de făină și puțin lapte călduț. Amestecăm totul bine, foarte important fiind să zdrobim drojdia. După 1 minut, mai adăugăm lapte și o lingură de făină și continuăm amestecarea, până ce maiaua începe să se îngroașe. O lăsăm la crescut pentru 20 de minute.1 - Cozonac cu Nucă și Rahat
  • Punem făina în bolul de la robot. Facem o groapă în care adăugăm maiaua crescută. Batem gălbenușurile cu puțină sare și le adăugăm și pe acestea în bol. La final punem coaja rasă de lămâie. Dăm drumul robotului la o viteză mică. Turnăm laptele călduț în care am dizolvat zahărul, puțin câte puțin și lăsăm robotul să amestece. În timp ce amestecă, turnăm esența de vanilie. După 1 minut, adăugăm treptat stafidele și mărim viteza robotului. După alte 3 minute de amestecat, punem untul ce a stat la temperatura camerei și mai mărim puțin viteza robotului. Lăsăm robotul să frământe aluatul până ce acesta devine elastic. Scoatem aluatul pe masa de lucru și îl mai frământăm puțin manual. Îl lăsăm la crescut pentru aproximativ 1 oră.2 - Cozonac cu Nucă și Rahat
  • Punem albușurile în bolul robotului și îl pornim la o viteză potrivită. Adăugăm treptat, cele 150 de grame de zahăr. Apoi, mărim viteza de amestecare, altfel nu va ieși bine bezeaua! O turnăm într-un castron mai mare, punem jumătate din nuca măcinată și amestecăm. Apoi, adăugăm jumătate din cantitatea de cacao, amestecăm, restul de nucă măcinată, amestecăm și la final restul de cacao. Le încorporăm bine, până ce totul devine ca o cremă mai tare.3 - Cozonac cu Nucă și Rahat
  • Eu am tăiat rahatul până să încep rețeta. Vă recomand să îl tăiați felii puțin mai mărișoare, totuși să-l simțiți când mâncați cozonacul! Punem aluatul crescut pe masa de lucru și îl mai frământăm puțin. Îl împărțim în 2 bucăți, iar apoi prima bucată, o împărțim iar în 2. Întindem una din ele cu ajutorul unui sucitor. Avem grijă să fie de dimensiunea lungimii tăvii. Punem umplutura deasupra și o întindem. Adăugăm rahatul tăiat, iar apoi rulăm foaia de aluat, din aproape în aproape. Pregătim și cel de-al doilea rulou de cozonac, exact la fel.4 - Cozonac cu Nucă și Rahat
  • Așezăm cele 2 rulouri unul lângă altul. Luăm unul din ele și îl punem peste cel de-al doilea. Îi încolăcim unul după altul, până obținem forma de cozonac. Cu o mișcare hotărâtă, îl punem într-o tavă de cozonaci tapetată cu hârtie de copt. Îi lăsăm la crescut aproximativ 1 oră. După ce a crescut, îl ungem cu ou bătut, iar la final presărăm peste el zahăr brun. Îl introducem la cuptor pentru 50 minute la o temperatură de 160-170 de grade și rețeta noastră de Cozonac cu Nucă și Rahat este gata!5 - Cozonac cu Nucă și Rahat

Video Rețetă

Note bucătar

  • Vă sfătuiesc să faceți maiaua separat pentru că în caz că nu vă crește puteți face alta și așa nu irosiți ingredientele.
  • Important este ca laptele să fie călduț și nu fie fierbinte, la fel și untul.
  • Cuptorul trebuie bine preîncălzit, înainte de a băga cozonacul.
  • Dacă se rumenește prea tare, spre sfârșitul coacerii putem acoperi cozonacul cu hârtie de copt umezită.
  • Este important să batem bine aluatul de masă, mamele și bunicile noastre ziceau că de 25 de ori!
  • Nu trebuie exagerat cu cantitatea de umplutură din cozonac!
  • Poftă bună la cozonaci pufoși și delicioși!
- Reclamă -
Articolul precedentPâine de Casă
Articolul următorFriptură de Miel cu Cartofi la Cuptor
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.