Timp de preparare: 30 min
Timp de coacere: 50 min
Gata in: 1 hr 20 min

Dragi cititori, astazi m-am gandit sa va prezint reteta mea de cozonac, una din cele mai apreciate retete ale mele, atat de familia mea cat si de prieteni si rude. O scriu deoarece am observat ca in ziua de azi au aparut pe piata zeci de sortimente de cozonaci si multi prefera sa cumpere in loc sa ii faca, dar din pacate acei cozonaci nu sunt altceva decat o paine dulce fara lapte sau oua adevarate si mai ingrijorator fiind faptul ca au termen de valabilitate de cateva luni, ceea ce pune sub semnul intrebarii calitatea cozonacului.

Cozonacul de casa nu este greu de facut si necesita doar un pic de timp, rabdare si bineinteles multa dragoste. In primul rand vreau sa va spun ca toate ingredientele trebuie sa fie de buna calitate (stiti vorba aceea “bun pui, bun iese”), de regula eu folosesc produse de la tara (ma refer oua, lapte). Le pregatesc pe toate de seara, iar bucataria unde se vor prepara va recomand sa fie calda si ferita de curenti reci de aer.

De asemenea va sfatuiesc sa faceti maiaua separat pentru ca in caz ca nu creste puteti face alta si asa nu stricam ingredientele. Important este ca laptele sa nu fie fierbinte, la fel si untul. Cuptorul trebuie bine preincalzit, inainte de a baga cozonacii care se coc cam la 160-170 grade, nu mai mult, depinde de cuptorul fiecaruia. De-a lungul timpului eu am experimentat mai multe retete, dar cea mai buna si mai reusita este aceasta.

Ingrediente aluat

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 3 oua
  • 500 ml lapte
  • 50 g drojdie
  • 100 g unt
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
  • 1/2 lingurita de sare
  • stafide

Ingrediente pentru umplutura

  • 200 g miez de nuca
  • 3 albusuri
  • 150 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 200 g rahat
  • 1 esenta rom
  • ou pentru uns

Mod de preparare

1Prima data faci maiaua din drojdie, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri de faina si 50 ml lapte caldut, pana iese ca o crema. O lasi la crescut circa 20 minute. In faina cernuta de 2 ori, adaugi pe rand maiaua bine crescuta, restul de lapte caldut in care ai dizolvat zaharul ramas, aromele si galbenusurile frecate cu sare. Framanti aluatul cu mainile unse cu unt topit pana cand incorporezi toata cantitatea. Se framanta bine pana apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului, cam 10-15 minute dupa ce am pus toate ingredientele. Acoperi vasul si lasi aluatul la dospit 1 ora la cald.

2Pentru umplutura, bati albusurile spuma cu zahar si amesteci bezeaua cu nuca, romul si cacaua pana aceasta prinde consistenta unei creme. Se taie rahatul bucatele mici.

3Pe masa de lucru pui un pic de ulei, si cu mainile unse intinzi patru dreptunghiuri de aluat. Pe doua dintre ele presari strat fin de cacao si pui umplutura cu nuca, iar pe celelate doua repartizezi uniform cubuletele de rahat. Rulezi si impletesti cate doua suluri cu umpluturi diferite. Se aseaza in tavi si se lasa la crescut.

4Dupa ce cozonacii au crescut in tavile unse (eu mai nou pun hartie de copt si nu mai am teama ca se lipeste cozonacul de peretii tavii), ii ungi deasupra cu un galbenus batut cu lapte. Eu mai pun si seminte de mac sau pur si simplu zahar tos si ii coci la foc mare 10 minute, apoi la foc mijlociu 40 de minute. Daca se rumenesc prea tare, spre sfarsit ii poti acoperi cu hartie de copt umezita. Cozonacii sunt gata, sunt foarte deliciosi!