Zilele trecute, cum era o zi de mare sărbătoare, am fost să îmi vizitez bunica. Ea știind că o vizitez (mulțumită tehnologiei avansate din ziua de astăzi, am sunat la telefon) m-a așteptat cu Pâine de Casă caldă. Am fost plăcut surprinsă când, intrând pe poarta casei sale, m-a întâmpinat mireasma cea draga a copilăriei… mirosul îmbătător de pâine abia scoasă din cuptor. Întorcându-mă acasă m-am decis să o fac și eu, până la urmă, nu este așa de complicat. După cum știm bine, pâinea este un aliment necesar, bogat în glucide, dar de una singură nu poate constitui o hrană completă. Asta zic eu și sper să am dreptate este săracă în săruri minerale, grăsimi și proteine. Recomandarea doctorilor din zilele noastre este să nu se consume multă pâine deoarece îngrașă. Așa că atenție doamnelor la siluetă! În comerț se găsește pâine preparată după diferite rețete și unele chiar sunt gustoase. Un exemplu după părerea mea ar fi cea coaptă pe vatră, dar vă spun sincer că, ca pâinea care este făcută în casă nu este nici una!

Pâine de Casă

5 from 1 vote
Course: Fainoase, PaineCuisine: MondialaDifficulty: Medie
Porții

15

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

50

minutes
Calorii / 100 g

260

cal
Timp de odihnă

20

minute
Timp la crescut

1

oră
Gata în

2

hours 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

 • 1 kg făină

 • 500 ml apă

 • 50 g drojdie

 • 1 linguriță sare

 • 5 linguri ulei

Mod de preparare

 • Se cerne făina și se pune într-un vas. Se face maiaua dizolvându-se drojdia cu 3 linguri de apă călduță (atenție nu fierbinte, doar călduță), 1 linguriță de zahăr și cam 3 linguri de făină. Se amestecă bine până devine de consistența unei creme, apoi se pune într-un loc cald să crească.
 • În făină se face o adâncitură unde se pune maiaua bine crescută, restul de apă călduță în care am dizolvat sarea și uleiul rămas. Se frământă bine de tot până se obține un aluat omogen, neted și suplu. Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să dospească la loc cald aproximativ 1 oră sau până când își dublează volumul.
 • Se iau două tăvi și se ung bine cu ulei, sau dacă aveți hârtie de copt tapetați tăvile cu hârtia de copt, așa vom fi siguri că nu se lipește de pereții vasului. Când aluatul a crescut, se împarte în două (de reținut din 1 kg de făină ies 2 pâini) și fiecare parte se frământă puțin pe masa de aluat pe care este deja presărată făina. Se dă aluatului forma tăvii și se așează în ea, unde se va lăsa să crească la cald.
 • Se acoperă cu un șervet curat. După ce a crescut se unge cu puțin ulei pe deasupra (facultativ) și se pune în cuptor, la 180 de grade, timp de 50 de minute.

Note bucătar

 • Aceasta este o rețetă simplă de pâine, dar una foarte gustoasă, vă garantez!
 • Data viitoare vă voi prezenta o rețetă de pâine cu cartofi, foarte cunoscuta în Ardeal.
 • Numai bine!

- Reclamă -
Articolul precedentSarmale cu Carne în Foi de Varză
Articolul următorCozonac cu Nucă și Rahat
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.