Timp de preparare: 20 min
Timp de fierbere: 2 hr 30 min
Gata in: 3 hr

Astazi o sa va prezint o reteta foarte indragita si apreciata de noi romanii care se regaseste in orice meniu de sarbatoare si nu numai, un fel de mancare iubit mult si de familia mea. Din acest motiv, va spun sincer, aceasta reteta o fac mereu cu multa placere.

Ingrediente

  • 1 kg carne mai grasa
  • 1 varza murata sau 1 varza dulce
  • 50 gr orez (2-3 linguri)
  • 2 cepe mai marisoare
  • 300 gr bulion de rosii
  • 1 ou
  • 200 gr slanina afumata
  • untura
  • sare, piper, cimbru

Mod de preparare

1Se taie carnea bucati si se toaca in masina de tocat, dar se poate folosi si carne tocata gata preparata care se gaseste in comert (nu mai pierdem timp). Deasemenea pentru ca umplutura sa fie mai gustoasa putem amesteca carnea de porc cu carne de vita in parti egale. Ceapa se toaca cu cutitul si apoi se caleste in ulei. Orezul se spala in cateva ape si se lasa sa se umfle putin. Apoi se amesteca orezul umflat cu carne, ceapa, sare, piper si cimbru. Daca tocatura nu este destul de grasa se pune o lingura de untura. Uneori, cand am prin frigider, eu mai pun si putin kaizer sau carne de la costita afumata.

2Daca folositi varza murata aceasta se desface in foi si se spala bine in 3 sau 4 ape pentru desarare. Varza dulce se opareste. Fiecare frunza se taie in 3-4 parti pentru a determina marimea sarmalutelor. In fiecare bucata de frunza se pune cate o lingurita din compozitia de carne si se infasoara.

3Se pune in cratita, la fund, un rand de varza tocata apoi se aseaza circular sarmalutele, intre ele punandu-se bulion desfacut cu apa si cate o lingura de untura. Daca doriti, puteti adauga si sunca sau costita afumata, pentru un gust mai deosebit. Deasupra se pune o frunza mare de varza, se toarna apa si le fierbem la foc mic. Din momentul in care incep sa fiarba, se tin 2 ore si jumatate pe aragaz sau 3 ore in cuptor.

4Dupa preparare sarmalutele se pot servi calde, alaturi de mamaliguta si deasupra cu putina smantana sau iaurt. Data viitoare va voi oferi o reteta de sarmalute in foi de vita si una de sarmalute cu orez in foi de varza, de post. Chemati-va toti prietenii sau familia la masa. Pofta buna!