Astăzi o să vă prezint o rețetă foarte îndrăgită și apreciată de noi românii, rețeta de Sarmale cu Carne în Foi de Varză. Aceasta se regăsește în orice meniu de sărbătoare și nu numai, un fel de mâncare iubit mult și de familia mea. Din acest motiv, vă spun sincer, aceasta rețetă o fac mereu cu multă plăcere.

Sarmale cu Carne în Foi de Varză

5 din 1 vote
Fel: Porc, Retete cu carne, VitaBucătărie TurceascaDificultate Medie
Porții

12

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

2

hours 

30

minutes
Gata în

3

hours 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg carne mai grasă

  • 1 varză murată sau 1 varză dulce

  • 50 g orez (2-3 linguri)

  • 2 cepe mai mărișoare

  • 300 g bulion de roșii

  • 1 ou

  • 200 g slănină afumată

  • untură

  • cimbru

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Se taie carnea bucăți și se toacă în mașina de tocat, dar se poate folosi și carne tocată gata preparată care se găsește în comerț. Ceapa se toacă cu cuțitul și apoi se călește în ulei. Orezul se spală în câteva ape și se lasă să se umfle puțin. Apoi se amestecă orezul umflat cu carne, ceapă, ou, sare, piper și cimbru. Uneori, când am prin frigider, eu mai pun și puțin kaizer sau carne de la costița afumată.
  • Dacă folosiți varză murată aceasta se desface în foi și se spală bine în 3 sau 4 ape pentru desărare. Varza dulce se opărește. Fiecare frunză se taie în 3-4 părți pentru a determina mărimea sărmăluțelor. În fiecare bucată de frunză se pune câte o linguriță din compoziția de carne și se înfășoară.
  • Se pune în cratiță, la fund, un rând de varză tocată apoi se așează circular sărmăluțele, între ele punându-se bulion desfăcut cu apă și câte 1 lingură de untură. Dacă doriți, puteți adăuga și șuncă sau costiță afumată, pentru un gust mai deosebit. Deasupra se pune o frunză mare de varză, se toarnă apă și se fierb la foc mic. Din momentul în care încep să fiarbă, se țin 2 ore și jumătate pe aragaz sau 3 ore în cuptor.
  • După preparare sărmăluțele se pot servi calde, alături de mămăliguță și deasupra cu puțină smântână sau iaurt. Data viitoare vă voi oferi o rețetă de sărmăluțe în foi de viță și una de sărmăluțe cu orez în foi de varză, de post. Chemați-vă toți prietenii sau familia la masă!

Note bucatar

  • Pentru ca umplutura să fie mai gustoasă putem amesteca carnea de porc cu carne de vită în părți egale.
  • Dacă tocătura nu este destul de grasă se poate pune 1 lingură de untură.
  • Poftă bună!