Bună ziua! Astăzi vă prezint rețeta de Friptură de Miel care, după cum bine știm, alături de drob, dar și alte bunătăți pascale (cozonac, ouă roșii, ciorbă de miel) este nelipsită de pe masa de Paște. Carnea de miel este fragedă și are un gust plăcut, dar din păcate este mai greu de digerat. Dar, zic eu, asta nu trebuie să ne împiedice măcar o dată pe an să pregătim o friptură suculentă și delicioasă, nu-i așa? Condimentată bine cu sare și piper, ținută cam 1 oră în marinată pentru a lua toate aromele (rozmarin și usturoi verde, ulei de măsline și vin îndoit cu apă) și gătită în cuptor la foc mic, devine un deliciu! Pentru friptură sunt bune pulpele mai ales cea din spate dar și costițele.

Friptură de Miel

5 from 1 vote
Fel: Oaie si miel, Retete cu carneBucătărie RomaneascaDificultate Medie
Porții

8

porții
Timp pregătire

10

minute
Timp preparare

2

ore 
Timp la rece

1

oră
Gata în

3

ore 

10

minute

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel (3 kg, cea din spate)

  • 1 legătură usturoi verde

  • 4-5 căței usturoi

  • 100 ml vin roșu

  • 2 linguri ulei de măsline sau 2 linguri ulei de floarea soarelui

  • 100 ml apă

  • 50 g unt

  • câteva crenguțe de rozmarin și cimbru

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Carnea se spală în apă rece, se șterge, se curăță de pielițe și se înlătură cu răbdare grăsimea în exces. Pulpa se poate pregăti întreagă atunci când carnea este gata preparată, în acest caz se sparge osul în două sau trei locuri pentru a se tăia cu ușurință, sau o putem tăia în bucăți mari, așa cum eu o prepar de obicei.
  • Se așează într-un vas, apoi carnea bine ștearsă se unge cu unt, ulei de măsline (pentru că îi dă un gust aparte), se condimentează cu sare, piper și verdeață tocată mărunt (rozmarin și cimbru). Cățeii de usturoi se pun printre carne, se acoperă și se lasă la rece 1 oră.
  • Se încinge cuptorul, se toacă mărunt usturoiul verde, apoi carnea se pune în tava unsă în prealabil cu puțin ulei, se adaugă vinul îndoit cu apă și se coace la foc mic, ideea fiind să se gătească încet și să se pătrundă bine carnea. Se întoarce friptura și se stropește cu sosul format în tavă. Când friptura este bine pătrunsă și rumenită, aceasta este gata.
  • La servire se așează friptura pe un platou sau pe mai multe farfurii, cu sosul format însoțit de garnituri și salate. O idee ar mai fi cartofii pai și salata verde sau puteți pune lângă carnea de miel, cartofi mai micuți copți lângă friptură (merg de minune cu ingredientele pentru carnea de miel). Sper că v-a plăcut rețeta mea și vă aștept și data viitoare cu o altă rețetă de miel și anume frigărui de miel dobrogean.

Note bucatar

  • Un truc culinar, pentru a vedea dacă friptura este bine pătrunsă, se bagă furculița în carne și aceasta trebuie să intre ușor.
  • Poftă bună!