Bună ziua dragii mei! Astăzi vă prezint rețeta de Tort Fluture, o rețetă de tort să zicem mai deosebit, deoarece nu are forma clasică rotundă, ci formă de fluture. L-am făcut așa la rugămintea nepoatei mele, căreia îi fac tort în fiecare an la ziua sa de naștere (dorea ceva mai deosebit cu care să își impresioneze prietenele). Mi s-a părut o idee bună, așa că m-am pus pe treabă. Mărturisesc că am cam muncit la el, dar rezultatul a fost spectaculos, mai ales că era prima dată când îl realizam în această formă. Cel mai tare m-a bucurat sclipirea și fericirea ochișorilor atât de dragi ai nepoatei mele!

Tort Fluture

5.0 from 2 votes
Course: Desert, Retete cu fructeCuisine: MondialaDifficulty: Ridicata
Porții

12

porții
Timp pregătire

1

hour 
Timp preparare

1

hour 
Calorii / 100 g

194

cal
Gata în

2

hours 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Blat Pandișpan
  • 4 ouă

  • 4 linguri cu vârf zahăr (125 g)

  • 5 linguri cu vârf făină (125 g)

  • 1/2 plic praf de copt

  • Cremă
  • 3 ouă

  • 6 linguri zahăr

  • 6 linguri făină

  • 750 ml lapte

  • coajă de lămâie

  • Sirop
  • 125 ml apă

  • 2 linguri zahăr (50 g)

  • 8 g amidon

  • Fructe
  • 1 cutie compot de ananas

  • struguri

  • căpșuni

  • kiwi

  • banane

  • mandarine

  • mure

  • suc de la o lămâie

  • zahăr

Mod de preparare

  • Am început cu prepararea pandișpanului. De data asta am făcut rețeta tradițională, clasică, din doar trei ingrediente, fără alte adaosuri. Într-un vas încăpător se sparg ouăle și se bat întregi cu un praf de sare. Adăugăm zaharul puțin câte puțin și continuăm până devin cremoase și se topește tot zaharul. E timpul să punem făina și praful de copt cernute ușurel cu o spatulă de jos în sus. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 minute. Dacă aveți cuptor ventilat se coace la 170 de grade. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
  • Crema se pregătește astfel: încălzim laptele cu coaja de lămâie până aproape de fierbere. Într-un vas spargem ouăle, punem zahărul puțin câte puțin, făina cernută și le batem. Când laptele a devenit fierbinte, scoatem coaja de lămâie și îl punem peste crema de ouă. Lăsăm să fiarbă la foc mic, amestecând continuu. E gata când se îngroașă. Tăiem diverse fructe (ce vă place, banane, mandarine, struguri, kiwi), adăugăm zahăr și sucul de la o lămâie pentru aromatizare.
  • Siropul l-am făcut pentru a da luciu fructelor și a se împiedica înnegrirea lor. Într-o crăticioară se amestecă apa cu zahărul și amidon și se fierbe la foc mic până se leagă puțin și devine ca un ulei. Cu o pensulă de prăjituri se ung fructele deasupra.
  • Blatul îl tăiem în două foi uniforme. Feliile de blat obținute se împart cu o tăietură verticală. La mijloc tăiem în ambele părți câte un triunghi mai micuț, asta pentru a forma aripile fluturelui. Așezăm cu partea rotundă una lângă alta primele două bucăți și le însiropăm cu sucul de ananas pe care l-am lungit cu un pic de apă. Peste punem crema răcită și deasupra fructele tăiate bucățele. Așezăm foile de pandișpan ramase pe care le însiropăm cu restul de suc de ananas și punem iar cremă. Acum după imaginația fiecăruia ornați cum vă place (eu am pus kiwi și căpșuni). Ornăm frumos marginile cu crema rămasă, iar corpul cu bomboane de ciocolată.

Note bucătar

  • Sfatul meu este, dacă aveți timp, să pregătiți pandișpanul cu o zi înainte.
  • Dacă vreți să obțineți un alt aspect, puteți folosi frișcă, cam 250 g.
  • Spor la gătit și poftă bună!


- Reclamă -
Articolul precedentFaguri Pufoși cu Cremă de Cacao
Articolul următorFriptură de Iepure la Cuptor cu Vin și Măsline
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.