Timp de pregatire: 30 min
Timp de coacere: 1 ora 30 min
Gata in: 2 ore

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o plăcintă foarte asemănătoare cu poale-n brâu, cu diferența că are un aspect plăcut de trandafir. Mărturisesc că este un pic mai mult de muncă în realizarea ei, dar rezultatul este deosebit, foarte gustoasă și cu un aspect frumos și îmbietor. Acestea fiind spuse să începem! Avem nevoie de:

Ingrediente aluat

  • 1 kg faina alba de grâu
  • 2 cubulețe de drojdie
  • 4 galbenușuri
  • 4 linguri cu vârf zahar
  • 1 pahar ulei (100 ml)
  • 500 ml lapte pentru frământat
  • 1 plic vanilie
  • 1 esență rom
  • coaja rasa de la o lămâie

Ingrediente umplutura

  • 500 g brânza de vaci bine scursa
  • 4 linguri cu vârf zahar
  • 3 oua
  • albușurile ramase de la aluat
  • 2 plicuri vanilie
  • 1-2 linguri gris sau faina
  • coaja rasa de la o lămâie
  • 1 ou pentru uns
  • faina pentru modelat
  • zahar pudra pentru decor

Mod de preparare

1Începem cu prepararea aluatului din făină, drojdie, gălbenușuri, zahar, vanilie, coaja rasa de lămâie, laptele cald evident și esența de rom. Când toate ingredientele au fost incorporate adaugăm uleiul puțin câte puțin. Se frământă bine, apoi îl batem de cel puțin trei ori de masă. Când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini este gata. Se lasă la crescut acoperit cu un șervet curat într-un loc cald și ferit de curenți reci de aer.

2Acum e timpul să pregătim umplutura. Se amesteca bine, chiar și cu mixerul dacă doriți, brânza, zaharul, gălbenușurile, albușurile ramase de la aluat bătute spumă, vanilia, coaja rasa de lămâie și grișul. Va rezulta o compoziție consistenta și bine legată.

3Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe masa de lucru, se frământă cu puțină făină (asta ca să nu se lipească de mâini), după care se împarte în 32 de bucăți. Se ia o bucata de aluat, se face din el o biluță și se întinde cu sucitorul. Se crestează în 4 locuri formând 4 petale. La mijloc se pune o lingura încărcată de umplutura și fiecare petala de aluat se ridica pe lângă umplutura de jur împrejur. Umplutura va fi încercuită de cele 4 petale formate prin crestăturile aplicate bucății de aluat.

4Procedam așa cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele formate se pun într-o tava tapetata cu hârtie de copt. Se mai lasă să crească încă 30 de minute. Înainte de a se pune în cuptor se ung cu un ou bătut. Le coacem la foc potrivit, 180-200 de grade, iar când sunt frumos rumenite se scot din cuptor și se presară zahar pudră. Plăcintele sunt foarte bune și gustoase atât calde cât și reci. Pofta mare la plăcinte delicioase!