Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Plăcintă Trandafiri cu Brânză Dulce, o plăcintă foarte asemănătoare cu Poale-n brâu, cu diferența că are un aspect plăcut de trandafir. Mărturisesc că este un pic mai mult de muncă în realizarea ei, dar rezultatul este deosebit, foarte gustoasă și cu un aspect frumos și îmbietor!

Plăcintă Trandafiri cu Brânză Dulce

5 from 1 vote
Fel: Fainoase, PlacinteBucătărie Est EuropeanaDificultate Medie
Porții

15

porții
Timp pregătire

30

minute
Timp preparare

1

ora 

30

minute
Gata în

2

ore 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină albă de grâu

  • 2 cubulețe de drojdie

  • 4 gălbenușuri

  • 4 linguri cu vârf zahăr

  • 1 pahar ulei (100 ml)

  • 500 ml lapte pentru frământat

  • 1 plic vanilie

  • 1 esență de rom

  • coajă rasă de la o lămâie

  • Umplutură
  • 500 g brânză de vaci bine scursă

  • 4 linguri cu vârf zahăr

  • 3 ouă

  • albușurile rămase de la aluat

  • 2 plicuri vanilie

  • 1-2 linguri griș sau făină

  • coajă rasă de la o lămâie

  • 1 ou pentru uns

  • făină pentru modelat

  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

  • Începem cu prepararea aluatului din făină, drojdie, gălbenușuri, zahăr, vanilie, coaja rasă de lămâie, laptele cald evident și esența de rom. Când toate ingredientele au fost încorporate, adaugăm uleiul puțin câte puțin. Se frământă bine, apoi îl batem de cel puțin trei ori de masă. Se lasă la crescut acoperit cu un șervet curat într-un loc cald și ferit de curenți reci de aer.
  • Acum e timpul să pregătim umplutura. Se amestecă bine, chiar și cu mixerul dacă doriți, brânza, zahărul, gălbenușurile, albușurile rămase de la aluat bătute spumă, vanilia, coaja rasă de lămâie și grișul. Va rezulta o compoziție consistentă și bine legată.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe masa de lucru, se frământă cu puțină făină (asta ca să nu se lipească de mâini), după care se împarte în 32 de bucăți. Se ia o bucată de aluat, se face din el o biluță și se întinde cu sucitorul. Se crestează în 4 locuri formând 4 petale. La mijloc se pune o lingură încărcată de umplutură și fiecare petală de aluat se ridică pe lângă umplutură de jur împrejur. Umplutura va fi încercuită de cele 4 petale formate prin crestăturile aplicate bucății de aluat.
  • Procedăm așa cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele formate se pun într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Se mai lasă să crească încă 30 de minute. Înainte de a se pune în cuptor se ung cu un ou bătut. Le coacem la foc potrivit, 180-200 de grade, iar când sunt frumos rumenite se scot din cuptor și se presară zahar pudră.

Note bucatar

  • Când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini este gata.
  • Plăcintele sunt foarte bune și gustoase atât calde cât și reci.
  • Poftă mare la plăcinte delicioase!