Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Minciunele sau Scovergi, o rețetă dragă inimii mele, cu arome și miresme din copilăria mea. Când le prepar, în minte îmi vine chipul drag și blând al bunicii mele. Cu mâinile aspre și muncite, oricât de obosită era, ne făcea des aceste gogoșele. Eram nepoții ei dragi și tare mai era bucuroasă când ne adunam în jurul mesei în vacantele de vară. Dispăreau rapid de pe farfurii, nu apucau sfârșitul serii! Deocamdată eu nu am nepoți, dar rețeta o păstrez cu sfințenie. Știu sigur că va veni o zi în care să o pregătesc și eu nepoților mei! Dar mai ales nu aș vrea ca bunătățile pregătite de bunicile și mamele noastre să se piardă.

Minciunele sau Scovergi

5 din 1 vote
Fel: Aluaturi dulci, FainoaseBucătărie RomaneascaDificultate Usoara
Porții (bucăți)

30

porții
Timp pregătire

10

minutes
Timp preparare

40

minutes
Gata în

50

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 500 g făină

  • 50 g unt gras 80%

  • 1 plic praf de copt (10 g)

  • 1 ou

  • 50 g zahăr vanilat

  • 330 ml iaurt

  • 7 g sare (o linguriță rasă)

Mod de preparare

  • Pentru început pregătim toate ingredientele (să fie la temperatura camerei). Amestecăm ingredientele până obținem un aluat dens, elastic și care nu se lipește de mâini. Îl lăsăm 10 minute să se odihnească, acoperit cu o folie alimentară pentru a deveni mai elastic și mai ușor de întins.
  • După scurgerea celor 10 minute se întinde o foaie de aluat pe masa de lucru ușor pudrată cu făină până are grosimea de 2-3 cm. Tăiem prima dată linii paralele față de laterale cu un cuțit. Apoi tăiem linii pe diagonală la aceeași distanță. Rezultă niște romburi care se crestează pe mijloc 1-2 cm.
  • Partea de sus se trece prin tăietura făcută la mijloc. Și așa procedam cu toate. Se lasă 10 minute la crescut de această dată descoperite.
  • Se prăjesc într-o tigaie mai adâncă, într-o baie de ulei 2-3 minute, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Se scot pe un platou pe care am pus hârtie absorbantă, asta pentru ca să absoarbă excesul de ulei. Apoi se aranjează pe platoul de servire și se pudrează cu zahar vanilat.

Note bucatar

  • Aluatul fiind pe bază de praf de copt nu are nevoie de multă frământare.
  • Se prăjesc la foc mic așa cresc frumos și rămân pufoase mai mult timp.
  • Poftă mare la minciunele pufoase!