Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Dovlecei Gratinați, o rețetă simplă, gustoasă și ușor de făcut. Merge de minune în perioada postului, dar și ca garnitură pentru friptura preferată. Dovleceii au un conținut ridicat de vitamine și minerale, precum și de fibre. Se poate consuma gătit, dar și crud și conține puține calorii. Iar în combinație cu alte ingrediente este chiar delicios! Ca de exemplu omleta cu dovlecei, lasagna cu sos bechamel și dovlecei sau pur și simplu gratinați cum este și rețeta mea de astăzi. Cum spuneam mai sus sunt o sursa bogata de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, vitamina A, C, B1, B6 și B12. De altfel găsim cam toate substanțele nutritive, inclusiv carbohidrați, aminoacizi și sodiu ce ne ajută cu siguranță să ne păstrăm condiția fizică și mentală. Asigură protecție cardiovasculară și reduce riscul de cancer la colon. Cred că v-am convins că merită consumat cât mai des așa că să începem!

Dovlecei Gratinați

5 din 1 vote
Fel: Retete cu legume, Retete fara carneBucătărie PersanaDificultate Usoara
Porții

10

porții
Timp pregătire

10

minutes
Timp preparare

30

minutes
Gata în

40

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg de dovlecei

  • oregano

  • ulei de măsline

  • oțet

  • usturoi

  • pătrunjel verde

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Dovleceii se curăță de impurități și se spală. Dacă în vârful lor avem flori, acestea se înlătură cu grijă. Pot fi folosite pentru flori de dovlecei pane, rețeta aici!
  • Se taie pe lung de 1/2 cm grosime. Într-un vas mai larg se așează feliile de dovlecei și pe măsură ce le punem le dăm și un pic de sare.
  • Tigaia grill se pune pe aragaz și când s-a înfierbântat, punem feliile de dovlecei la copt. Cu ajutorul unei furculițe sau spatule le întoarcem, deoarece trebuie coapte pe ambele părți. Odată coapte, le scoatem pe un platou și le lăsăm să se răcească.
  • Se curăță și se spală pătrunjelul și usturoiul și se toacă mărunt. Într-un castron sau pe platoul de servire se așează un rând de dovlecei copți, dacă este nevoie mai adăugăm sare, piper după gust, puțin usturoi și pătrunjel tocat și oregano (facultativ, dacă vă place). Stropim cu ulei de măsline și un pic de oțet, apoi un alt rând de felii de dovlecei, ulei, oțet, verdeață și tot așa până terminăm de așezat dovleceii.

Note bucatar

  • Lăsați dovleceii gratinați să se așeze câteva ore, mai bine zis să se aromatizeze, apoi se pot servi.
  • Merg bine cu friptura preferată sau pur și simplu ca aperitiv acompaniați de un pahar de vin alb sec.
  • Poftă bună!