Astăzi m-am gândit să vă prezint rețeta de fasole cu cârnați, o rețetă simplă și gustoasă, cu sos de roșii aromat care, dacă ma gândesc bine, este una din rețetele tradiționale romanești. Și dacă nu greșesc, întotdeauna de 1 decembrie, când e ziua națională a României, pe lângă festivitățile specifice se servește și acest fel de mâncare. Fasolea este o legumă foarte hrănitoare, deoarece este bogata în proteine, amidon, zaharuri și vitamina C. Fasolea se poate prepara și cu ciolan afumat, costiță afumată (eu de exemplu mai pun piept de porc afumat) sau cu orice alt fel de afumătură, dar despre asta vom vorbi cu alta ocazie.

Fasole cu Cârnați

5 din 1 vote
Fel: Porc, Retete cu carneBucătărie RomaneascaDificultate Medie
Porții

10

porții
Timp pregătire

15

minutes
Timp preparare

2

hours 
Gata în

2

hours 

15

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 500 g fasole albă boabe

  • 500 g cârnați

  • 2 cepe

  • 1-2 morcovi

  • 2 căței de usturoi

  • 2 foi dafin

  • 1/2 legătură pătrunjel verde

  • 250 g bulion de roșii

  • 1 linguriță cimbru uscat

  • 2 linguri ulei

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Se alege fasolea, se spală și se pune în apă să stea 12 ore, apoi se varsă apa, se toarnă apă fierbinte și se lasă să fiarbă 5-10 minute. Se varsă și aceasta apă și se înlocuiește cu alta fierbinte, în cantitate cât să acopere fasolea și se lasă să fiarbă.
  • Curățăm zarzavatul și îl tocăm mărunt. Când fasolea este fiartă pe jumătate punem zarzavatul tocat, îl lăsăm sa fiarbă și adaugăm foile de dafin. Când legumele s-au fiert și ele, gustăm fasolea și dacă e fiartă punem bulionul și cârnații tăiați bucățele.
  • De menționat că fasolea nu are un timp de fierbere stabilit, acesta diferă de tipul de fasole folosit. Ca o paranteza, dacă folosim cârnați afumați, mâncarea noastră va avea un gust deosebit.
  • Punem sarea, piperul, cimbrul, pătrunjelul verde tocat și lăsăm să mai fiarbă puțin la foc mic, până scade bine și fasolea este fiartă. Se servește caldă alături de murături precum gogonele, gogoșari, castraveți sau ce aveți prin cămară.

Note bucatar

  • Dacă folosiți fasole fiartă din conserve este suficient să o strecurați, să o clătiți sub un jet de apa și să o lăsați la scurs.
  • Poftă bună!