Timp de preparare: 15 min
Timp de fierbere: 2 hr
Gata in: 2 hr 15 min

Astazi m-am gandit sa va prezint reteta de fasole cu carnati, o reteta simpla si gustoasa, cu sos de rosii aromat care, daca ma gandesc bine, este una din retele traditionale romanesti. Si daca nu gresesc, intotdeauna de 1 decembrie, cand e ziua nationala a Romaniei, pe langa festivitatile specifice se serveste acest fel de mancare. Fasolea este o leguma foarte hranitoare, deoarece este bogata in proteine, amidon, zaharuri si vitamina C. Fasolea se poate prepara si cu ciolan afumat, costita afumata (eu de exemplu mai pun piept de porc afumat) sau cu orice alt fel de afumatura, dar despre asta vom vorbi cu alta ocazie. Daca folositi fasole fiarta din conserva este suficient sa o strecurati, sa o clatiti sub un jet de apa si sa o lasati la scurs.

Ingrediente

  • 500 g fasole alba boabe
  • 500 g carnati
  • 2 cepe
  • 1-2 morcovi
  • 2 catei de usturoi
  • 2 foi dafin
  • o jumatate legatura patrunjel verde
  • 250 g bulion de rosii
  • o lingurita cimbru uscat
  • 2 linguri ulei
  • sare,piper

Mod de preparare

1Se alege fasolea, se spala si se pune in apa sa stea 12 ore, apoi se varsa apa, se toarna apa fiebinte si se lasa sa fiarba 5-10 minute. Se varsa si aceasta apa si se inlocuieste cu alta fiebinte, in cantitate cat sa acopere fasolea si se lasa sa fiarba.

2Curatam zarzavatul si il tocam marunt. Cand fasolea este fiarta pe jumatate punem zarzavatul tocat, il lasam sa fiarba si adaugam foile de dafin. Cand legumele s-au fiert si ele, gustam fasolea si daca e fiarta punem bulionul si carnatii taiati bucatele.

3De mentionat ca fasolea nu are un timp de fierbere stabilit, acesta difera de tipul de fasole folosit. Ca o paranteza, daca folosim carnati afumati, mancarea noastra va avea un gust deosebit.

4Punem sarea, piperul, cimbrul, patrunjelul verde tocat si lasam sa mai fiarba putin la foc mic, pana scade bine si fasolea este fiarta. Se serveste calda alaturi de muraturi precum gogonele, gogosari, castraveti sau ce aveti prin camara. Pofta buna!