Dulceata de cirese este preferata familiei mele si pentru acest motiv eu o fac in fiecare an. Trebuie sa am mereu cate un borcanel in camara deoarece o folosesc la clatite (pe care fie vorba intre noi le fac deasemeni cam des) si papanasi. Reteta pe care va voi prezenta astazi este o reteta veche, clasica as spune ,asa cum o prepara mama si bunica mea. Eu am adaugat pastaia de vanilie pentru o aroma mai deosebita, dar bunica mea adauga doar o crenguta de menta. Mentionez faptul ca la dulceata puteti pune ori vanilie (reteta mai moderna) ori menta, daca doriti gustul inconfundabil al copilariilor noastre. Acestea fiind spuse avem nevoie de:
Ingrediente
- 1 kg cirese (cantarite dupa curatare)
- 1 kg zahar
- sucul de la o lamaie
- 1 crenguta menta (optional)
- 1 pastaie vanilie (optional)
Mod de preparare
1Incepem cu ciresele pe care le spalam bine si le curatam de samburi cu grija sa nu se deformeze prea mult. Daca aveti un aparat de scos samburi va usurati munca, dar daca nu, va ajutati cu un ac de siguranta. Crestati foarte putin partea superioara a fiecarei cirese si extrageti samburele.
2Se aseaza straturi de cirese alternand cu straturi de zahar (avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar) si se lasa peste noapte pentru ca ciresele sa isi lase zeama.
3Dimineata se pune la fiert, la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se adauga vanilia si zeama de la o lamaie medie. Se pune sa fiarba la foc iute si se ia spuma care se formeaza.
4Fierbem dulceata de cirese cam 50-55 de minute si inainte de a stinge focul punem cateva picaturi de dulceata pe o farfurie. Daca picaturile isi pastreaza forma, dulceata este gata, dar daca acestea curg incetisor o mai fierbem inca cinci minute si apoi repetam testul picaturii. Punem dulceata de cirese fierbinte in borcanele sterilizate, le infiletam capacul si le punem cu susul in jos (pentru a crea vid). Se lasa sa se raceasca si cand ajung la temperatura camerei se pot pune in camara. Pofta buna!