Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Borș de Urzici, o rețetă preluată de la bunica mea. Îl pregătea destul de des, mai ales primăvara când mergeam în vacanță. Îmi amintesc cu drag că îl prepara și la noi acasă, tatăl meu mai conservator nu îi plăcea, dar ea ținea morțiș să ne întărească cu vitamine (asta era vorba ei).

Borș de Urzici

5 din 1 vote
Fel: Borsuri, CiorbaBucătărie RomaneascaDificultate Usoara
Porții

10

porții
Timp pregătire

10

minutes
Timp preparare

20

minutes
Gata în

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 20 grămăjoare urzici

  • 1 ceapă

  • 1 țelină mică

  • 1 morcov

  • 1 păstârnac

  • 3 căței usturoi

  • 1 legătură ceapă verde

  • 2 cartofi

  • 1 pahar orez

  • 1 litru borș

  • 1 ou

  • 5 linguri ulei

  • 2-3 linguri smântână

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Se curăță, se spală zarzavaturile și se toacă mărunt. Se pun la călit într-o cratiță la foc potrivit cu ulei și un praf de sare. Se înăbușă bine cu capac.
  • Adăugăm ceapa verde tocată cu tot cu frunze, orezul și cartofii tăiați cubulețe mici, 2 căni de apă și lăsăm totul să fiarbă. Spălăm bine urzicile, le curățăm de eventualele reziduuri și le tăiem în bucăți mai mărișoare. Se pun la călit cu puțin ulei și adăugăm usturoi tăiat fin. Punem sare și piper.
  • Când legumele au fiert adăugăm urzicile preparate și lăsăm să mai dea câteva clocote. Adăugăm borșul clocotit în prealabil, gustăm de sare și la sfârșit punem leușteanul tăiat fin.
  • Acum după gustul și preferințele fiecăruia putem drege borșul cu un ou bătut bine și amestecat cu câteva linguri de smântână.

Note bucatar

  • Din proprie experiență vă spun că această rețetă e delicioasă și am grijă să o fac în fiecare primăvară familiei mele, mai ales pentru sănătatea ce este în fiecare lingură.
  • Poftă bună și spor la gătit!