Timp de preparare: 20 min
Timp de fierbere: 1 ora 30 min
Gata in: 1 ora 50 min

Pe timpul verii, cand gradinile abunda de verdeturi, intotdeauna fac varza de vara la cuptor cu ingrediente doar din gradina mea. Cam pe la mijlocul lui iulie, cand scot ceapa si morcovul este fraged, gatesc aceasta mancare de varza dulce. Se poate pregati cu carne, cum am decis s-o scriu astazi, dar se poate pregati si de post (adica fara carne), dar la care mai adaugam un ardei sau chiar un dovlecel fraged dat prin razatoare. Iar daca doriti pur si simplu doar varza, nu puneti decat ceapa si morcov. Gustul este minunat!

Ingrediente

  • 2 kg varza
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 2 linguri untura sau 50 ml ulei
  • 700 g afumatura (ciolan, carne, carnati)
  • 1 kg rosii proaspete (sau suc de rosii)
  • 50 ml vin (jumate de pahar)
  • piper, cimbru
  • 1 frunza dafin
  • sare

Mod de preparare

1Se curata varza de eventualele frunze vestede sau palide, se spala si se taie fideluta sau se da prin razatoare (cum va este mai la indemana). Se adauga o lingurita de sare, se lasa 15-20 de minute si se framanta bine. O punem deoparte. Aceasta isi va lasa zeama, care se va stoarce bine si se va arunca.

2Zarzavaturile se curata, se spala si se toc marunt. Intr-o cratita se pune uleiul sau untura (ce vreti sa folositi) si apoi lasam afumatura sa se prajeasca putin (doar cat isi schimba culoarea si se rumeneste). Se da carnea deoparte si in grasimea ramasa se pune zarzavatul cateva minute, doar cat sa se inmoaie.

3Se aseaza intr-o tava la cuptor varza bine stoarsa de zeama, legumele, carnea, 1 lingurita de sare, piper, cimbru si frunza de dafin. Se adauga apa cat sa acopere varza, dar si carnea. Se pune un capac si se baga in cuptor la 200 de grade. Se verifica dupa 30 de minute sa nu scada apa prea tare.

4Dupa 1 ora se adauga rosiile date pe razatoare sau sucul de rosii, o jumatate de pahar de vin alb si fara capac de aceasta data, se pune din nou la cuptor. Dupa aproximativ 20 de minute se potriveste gustul de sare si se mai lasa 10 minute la cuptor pentru a se rumeni bine si a se intrepatrunde bine toate aromele si condimentele. Se serveste cu mamaliguta calda si cu smantana (optional). Daca v-a placut reteta mea impartasi-ti-o si prietenilor vostri!

- Reclamă -
Articolul precedentSalată de Roșii
Articolul următorClătite Pufoase cu Dulceață
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.