Bună ziua dragii mei! Astăzi vă voi prezenta rețeta de Varză Călită cu Jumări, una din rețetele copilăriei mele, pe care mama o pregătea destul de des iarna. Această rețetă se poate face cu varză murată, dar și cu varză proaspătă, rețeta cu varză proaspătă se pregătește vara. Eu o prepar cu plăcere ori de câte ori am ocazia, mai ales că este o rețetă simplă, foarte gustoasă, dar și nutritivă!

Varză Călită cu Jumări

5.0 from 1 vote
Course: Porc, Rețete cu carneCuisine: GermanăDifficulty: Ușoară
Porții

10

porții
Timp pregătire

15

minutes
Timp preparare

2

hours 

20

minutes
Calorii / 100 g

176

kcal
Gata în

2

hours 

35

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1,5 kg varză murată

  • 300 g jumări

  • 2 cepe tocate

  • 3 linguri pastă de tomate

  • 2 linguri untură

  • 2 foi de dafin

  • cimbru

  • 100 ml vin alb

  • 100 ml ulei

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Eu am folosit o varză murată de mine, dar se poate găsi și în comerț. Dacă o aveți întreagă, prima dată se taie în patru bucăți, apoi fiecare bucată se mărunțește tip fideluță. Într-o oală pe aragaz punem untura și puțin ulei. Dăm drumul la foc și topim untura. Când aceasta s-a topit, adăugăm ceapa și amestecăm. Nu uităm să punem puțină sare peste ceapă, să nu se ardă! Amestecăm și o lăsăm să se călească, să se înmoaie puțin.1 - Varză Călită cu Jumeri
  • Când ceapa este gata, adăugăm jumătate din cantitatea de varză pe care am tăiat-o mai devreme. Cu o lingură de lemn o amestecăm cu ceapa, apoi punem și restul de varză ce ne-a mai rămas. Acoperim cu un capac și o lăsăm la fiert. Varza lasă un pic de zeamă, ideea este să o lăsăm pe foc până aceasta se evaporă. După cum vedeți lichidul s-a evaporat, acum dacă o lăsăm varza va începe să se ardă! Adăugăm o cană de apă, o acoperim cu un capac și din acest moment o lăsăm la fiert pentru 1 oră.2 - Varză Călită cu Jumeri
  • Când timpul a trecut și varza e aproape făcută, punem vinul și amestecăm. Apoi, adăugăm pasta de tomate și o încorporăm cu varza. Lăsăm să se mai călească pentru încă 10 minute. După acest timp e momentul să o condimentăm cu sare și piper. Totuși, după ce am gustat-o, eu am adăugat doar piper, era destul de sărată. Punem cele 2 foi de dafin pe care le amestecăm cu varza. Apoi adăugăm cimbru și jumările, ca o paranteză e bine ca jumările să fie cu puțină șuncă, așa vor da un gust deosebit! Amestecăm totul, le mai lăsăm pentru încă 10 minute pe foc sau până vedem că jumările s-au topit și rețeta noastră de Varză Călită cu Jumări este gata!3 - Varză Călită cu Jumeri

Video Rețetă

Note bucătar

  • Se servește cu mămăliguță caldă și ardei iute.
  • Fiind o mâncare ce poate fi preparată cu ce avem la îndemână, se poate pregăti și cu carne afumată, cârnați sau șuncă.
  • Poftă mare la o Varză Călită cu Jumări delicioasă!
- Reclamă -
Articolul precedentRuladă de Pișcoturi cu Banane și Cremă de Ciocolată
Articolul următorAperitive din Crenvurști în Aluat Foietaj
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.