Timp de preparare: 10 min
Timp de fierbere: 1 hr 10 min
Gata in: 1 hr 20 min

Varza calita este una din retele copilariei mele, mama mea o pregatea atat iarna cu varza murata cat si vara cu varza proaspata, mmm si ce buna era… cu mamaliguta calda si ardei iute. De aceea o prepar si eu cu placere ori de cate ori am ocazia, mai ales ca este o reteta simpla, foarte gustoasa, dar si nutritiva. Varza este bine cunoscuta ca leguma hranitoare inca din antichitate. Ea contine vitaminele A,B si C, este bogata in azot si sulf si are calitati laxative. Concluzia, se merita zic eu sa o pregatim cand si cand si pentru astazi m-am gandit sa va prezint modul de preparare pentru varza murata calita. Fiind o mancare ce poate fi preparata cu ce avem la indemana (ingrediente si condimente se gasesc in orice casa), se poate pregati cu carne afumata, ideali ar fi niste carnati sau sunca sau ce aveti dumneavoastra prin frigider.

Ingrediente

  • 1,5 kg varza murata
  • 500 g carne afumata, carnati sau jumeri
  • 2 cepe
  • 200 g pasta de tomate
  • 100 ml vin
  • 2 foi dafin
  • 100 ml ulei sau 3 linguri untura
  • sare, piper
  • cimbru

Mod de preparare

1Cu o zi inainte punem varza murata la desarat si inainte de a incepe pregatirea verzei, scurgem bine varza de zeama, aruncam apa, eu de regula o mai spal bine inca o data si o tai fideluta. Se curata, se spala si se toaca marunt ceapa.

2Intr-o cratita larga se incinge uleiul, se adauga ceapa taiata cu un praf de sare, pe care o lasam la calit la foc mic pana devine sticloasa. Adaugam varza bine scursa si se continua calirea si amestecarea pana varza nu mai lasa deloc zeama.

3Adaugam o cana de apa fierbinte si sub capac continuam fierberea pentru aproximativ 50 de minute. Amestecam din cand in cand si daca e nevoie mai adaugam apa.

4Dupa trecerea timpului de fierbere recomandat, gustam de sare, punem pasta de tomate, vinul alb sec, piperul, cimbrul, foile de dafin si jumerile si o bagam la cuptorul incalzit la 180 de grade. Este gata cand varza este bine inmuiata si rumenita. Cum spuneam mai sus merge de minune cu mamaliguta calda, cu smantana si se poate servi si la fripturi. Cu carne sau fara iese la fel de buna. Pofta buna sa aveti!