Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Tocăniță de Cartofi sau mai bine zis mâncărica de cartofi, o mâncare foarte cunoscută și pregătită des de gospodinele noastre. La prima vedere pare o mâncare banală, dar dacă respectați anumiți pași în prepararea ei va ieși o mâncare extrem de delicioasă și sățioasă. Aceasta este o mâncare mai în stil ardelenesc cu afumătură și foi de dafin (lipsește ardeiul), dar se poate prepara și fără carne, simplă doar din legume (e minunată când e post).

Tocăniță de Cartofi

5 din 1 vot
Fel: Porc, Retete cu carneBucătărie RomaneascaDificultate Usoara
Porții

10

porții
Timp pregătire

30

minute
Timp preparare

30

minute
Gata în

1

ora 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi

  • 500 g afumătură (costiță sau cârnați)

  • 2 cepe

  • 1 morcov

  • 1 cățel de usturoi

  • 4 linguri pastă de tomate

  • 1 legătură pătrunjel

  • 1 legătură mărar

  • 1 lingură ulei

  • 1 foaie dafin

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Cartofii se curăță, se spală și se taie în bucăți potrivit de mari, mai bine zis în cuburi. Ceapa de asemenea se curăță, se spală și se taie mărunt și morcovul curățat îl tăiem rondele.
  • Se taie costițele bucăți individuale (între oase) și se prăjesc în uleiul încins până se rumenesc puțin. Se scot pe o farfurie și în grăsimea rămasă se călește ceapa cam 5-10 minute până se înmoaie puțin și devine sticloasă. Se pun costițele înapoi în oală, se acoperă cu apă și se fierb cu capac timp de 30 de minute.
  • Se adaugă cartofii tăiați cuburi. Fierbeți aproximativ 20-30 de minute, controlați costițele să fie bine fierte (se desprinde carnea de pe os), la fel și cartofii.
  • Adăugăm pasta de tomate desfăcută cu puțină apă, potrivim gustul de sare, piper, punem usturoiul curățat și tocat mărunt și foaia de dafin. La sfârșit punem mărarul și pătrunjelul tocate fin. Lăsați să stea câteva ore și sosul se va îngroșa. Se poate servi cu o salată de roșii, salată de ardei copți vara, iar în anotimpul rece merge de minune cu murături sau castraveți murați!

Note bucatar

  • Trebuie să fie suficientă apă în oală cât să acopere cartofii și dacă nu este destulă, mai adaugați apă fierbinte.
  • Poftă bună!