Bună ziua dragii mei! Mai deunăzi, făcând piața la supermarket, am văzut la raionul de legume și acest produs, năut, niște boabe asemănătoare fasolei. Mai mult din curiozitate le-am cumpărat și am făcut aceasta supă care s-a dovedit a fi chiar foarte bună. Năutul este un aliment sănătos și gustos și este o alegere sănătoasă mai ales că nutriționiștii susțin că este o sursa excelenta de fibre, vitaminele B6, B9, acid folic, mangan, proteine și minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, cupru și zinc. Acestea fiind zise, sa incepem:
Ingrediente
- 3 litri apa
- 300 g năut
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină
- 3 căței usturoi
- 5 roșii
- 1 crenguța rozmarin
- 3 linguri ulei de măsline
- sare după gust
Mod de preparare
1Năutul se pune în apă caldă la înmuiat și se lasă toată noaptea. A doua zi se spala bine cel puțin în trei ape după care se pune la scurs. Menționez că se găsește și gata fiert (nu pierdeți timp cu inmuiatul), supa iese la fel de gustoasă (vă spun din proprie experienta, eu am pregătit supa și cu naut gata fiert).
2Într-o oală punem năutul la fiert pentru aproximativ o ora la foc potrivit, să clocotească încet. Curatam și tăiem zarzavaturile fin. Cu 20 de minute înainte de final, le adăugăm în oala și fierbem totul împreună.
3Năutul îl fierbem pana când bobul devine moale și sfaramicios. Usturoiul îl punem doar pentru aroma, odată fierte zarzavaturile îl scoatem afara și îl aruncam. Cu 5 minute înainte de final, adaugam sare după gust și o ramurica de rozmarin (ii da un gust special).
4Se stinge focul și se adaugă uleiul de măsline. Cu pâine proaspătă și pofta pe măsură vă asigur că este chiar delicioasa. Aștept părerile voastre! Dacă în schimb decideți sa faceți supa cu naut gata fiert, nu vă rămâne decât sa fierbeți totul împreună pentru aproximativ 20 de minute. Pofta buna și spor la gătit!