Timp de preparare: 15 min
Timp de fierbere: 3 ore
Gata in: 3 ore 15 min

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre racitura din carne de cocoș, o mâncare tradițională româneasca, consumata de obicei de sărbători. Nu este greu de făcut, trebuie doar sa te înarmezi cu multa răbdare deoarece timpul de preparare este lung 3, 4 ore, totuși zic eu, merită făcută deoarece este foarte gustoasa. De menționat că răciturile se pot face și din carne de porc sau curcan. Pentru astăzi eu am ales să vă prezint rețeta mea de piftie de cocoș.

Ingrediente

  • carne cocos 1,5 kg
  • 2 aripi de pui
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 5 catei usturoi
  • foi de dafin
  • patrunjel proaspat tocat
  • sare
  • piper

Mod de preparare

1Se spala bine carnea cu apă rece, am adăugat și aripile de pui pentru o închegare mai sigura. Așezăm carnea într-o oala încăpătoare și o acoperim cu apa rece cât sa treacă cu câtiva centimetri. Punem pe foc având grija sa luam spuma când începe să clocoteasca.

2Curatam zarzavaturile și le adăugăm la fiert după 15, 20 de minute împreună cu foaia de dafin și piperul. Fierbem la foc mic pentru 3, 4 ore. Nu lăsați sa fiarbă supa cu clocote mari, deoarece se tulbură, trebuie doar să bolboroseasca puțin. După 2 ore de fiert adaugam o linguriță de sare.

3După 3 ore verificam carnea, daca e fiarta, și supa dacă este lipicioasa. Scoatem carnea și o dam deoparte. Strecuram supa printr-o sita și adaugam cățeii de usturoi pisati în zeama strecurata. Lăsăm 1 minut și gustam. Supa trebuie să aibă un gust fin, plăcut, de usturoi, dar în același timp trebuie să simțim și gustul supei. O lăsăm cam 5 minute cu usturoi apoi o strecuram de câteva ori.

4În farfurii mai adânci, de exemplu cele de ciorba, așezăm carnea și după gustul fiecăruia rondele de morcovi, felii de ou sau pătrunjel verde proaspăt. Turnam încet supa peste ele si lasam la închegat toată noaptea în frigider sau într-un loc răcoros. Pofta buna și spor la gătit!