Timp de pregatire: 1 ora
Timp de coacere: 1 ora
Gata in: 2 ore

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o rețeta foarte dragă mie, cu miresme de copilărie, placinta invartita moldoveneasca! Cel puțin de doua ori pe luna le savuram și variau mereu în funcție de sezon. Primăvara cu verdețuri și ceapă verde, iarna cu brânză și jumeri, toamna cu mere și nuci, grozav de bune. Unde mai pui ca erau coapte afara, la cuptorul cu lemne. Când mirosurile invadau curtea noastră, dar și a vecinilor mei, ne opream de la joaca și noi eram acolo cuminți pe scaunele să primim câte o bucata caldă abia scoasa din cuptor.

Ingrediente aluat

  • 1 kg faina alba de grau de calitate
  • 500 g apa calduta
  • 3-4 linguri ulei
  • 2 linguri otet de mere
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Ingrediente umplutura

  • branza de oi
  • branza de vaci putin sarata
  • marar
  • ceapa verde

Mod de preparare

1Punem peste făină praful de copt și sarea și le cernem într-un lighenas sau un bol mai mare. Facem la mijloc o gropita și punem uleiul, oțetul și apa. Amestecam ingredientele luând puțin din făină, pana o incorporam pe toată. Framantam bine și dacă aluatul ni se pare prea tare, mai adaugam puțină apă caldă pana obținem un aluat fin și de o consistenta potrivita. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu folie pentru alimente și îl lăsăm să se odihnească pentru 30 de minute. Dacă timpul ne permite, se poate lasa chiar și o oră, dar nu mai mult, astfel foile se vor întinde mai ușor.

2Împărțim aluatul în funcție de câte foi vrem sa obținem. Presaram faina pe masa de lucru și întindem fiecare bucata de aluat într-o foaie subțire cu ajutorul unui sucitor subțire și lung. Presaram des faina pe foaie, așa aluatul nu se lipește de sucitor.

3Amestecam în părți mai mult sau mai puțin egale brânză de oi cu cea de vaci plus verdețurile. Cu ajutorul unei pensule se unge toată suprafață foii de plăcintă cu unt topit sau ulei. Apoi ungem suprafața de lucru cu ulei, la fel și mâinile. Întindem pe masă câte o foaie de aluat până devine transparenta. O intoarcem pe laturi si punem umplutura ce se rulează strâns. Nu exageram cu umplutura deoarece îngreunează aluatul. Apoi sucim ușor și rotim într-o invartita frumoasa. Repetam la fel și cu celelalte.

4Aranjam placintele într-o tava tapetata cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40, 50 de minute, pana se rumenesc frumos. Înainte sa le băgăm în cuptor se pot unge doar cu ou dacă le vrem sfaramiciose, iar dacă preferați placintele sa fie fragede și moi, la fiecare ou adăugați câte o lingura de smântână. Pofta mare la invartite delicioase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here