Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o rețetă foarte dragă mie, cu miresme de copilărie, rețeta de Plăcintă Învârtită Moldovenească cu Brânză! Cel puțin de două ori pe lună le savuram și variau mereu în funcție de sezon. Primăvara cu verdețuri și ceapă verde, iarna cu brânză și jumeri, toamna cu mere și nuci, grozav de bune! Unde mai pui că erau coapte afară, la cuptorul cu lemne. Când mirosurile invadau curtea noastră, dar și a vecinilor mei, ne opream de la joacă și noi eram acolo cuminți pe scaunele să primim câte o bucată caldă abia scoasă din cuptor.

Plăcintă Învârtită Moldovenească cu Brânză

5.0 from 1 vote
Course: Fainoase, PlacinteCuisine: RomaneascaDifficulty: Medie
Porții

10

porții
Timp pregătire

1

hour 

30

minutes
Timp preparare

1

hour 
Gata în

2

hours 

30

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină albă de grâu de calitate

  • 500 g apă călduță

  • 3-4 linguri ulei

  • 2 linguri oțet de mere

  • 1 linguriță sare

  • 1 linguriță praf de copt

  • Umplutură
  • brânză de oi

  • brânză de vaci puțin sărată

  • mărar

  • ceapă verde

Mod de preparare

  • Punem peste făină praful de copt și sarea și le cernem într-un lighenaș sau un bol mai mare. Facem la mijloc o gropiță și punem uleiul, oțetul și apa. Amestecam ingredientele luând puțin din făină, până o încorporăm pe toată. Frământăm bine și dacă aluatul ni se pare prea tare, mai adăugăm puțină apă caldă până obținem un aluat fin și de o consistență potrivită. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu folie pentru alimente și îl lăsăm să se odihnească pentru 30 de minute. Dacă timpul ne permite, se poate lăsa chiar și o oră, dar nu mai mult, astfel foile se vor întinde mai ușor.
  • Împărțim aluatul în funcție de câte foi vrem să obținem. Presărăm făina pe masa de lucru și întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire cu ajutorul unui sucitor subțire și lung. Presărăm des făina pe foaie, așa aluatul nu se lipește de sucitor.
  • Amestecăm în părți mai mult sau mai puțin egale brânza de oi cu cea de vaci plus verdețurile. Cu ajutorul unei pensule se unge toată suprafața foii de plăcintă cu unt topit sau ulei. Apoi ungem suprafața de lucru cu ulei, la fel și mâinile. Întindem pe masă câte o foaie de aluat până devine transparentă. O întoarcem pe laturi și punem umplutura ce se rulează strâns. Nu exagerăm cu umplutura deoarece îngreunează aluatul. Apoi sucim ușor și rotim într-o învârtită frumoasă. Repetam la fel și cu celelalte.
  • Aranjam plăcintele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40, 50 de minute, până se rumenesc frumos.

Note bucătar

  • Înainte să le băgăm în cuptor se pot unge doar cu ou dacă le vrem sfărâmicioase, iar dacă preferați plăcintele sa fie fragede și moi, la fiecare ou adăugați câte o lingura de smântână.
  • Poftă mare la învârtite delicioase!
- Reclamă -
Articolul precedentFriptura de Pui la Cuptor
Articolul următorFriptură de Curcan Fragedă la Cuptor
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.