Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o plăcintă foarte gustoasă și sățioasă și anume plăcinta cu carne tocată și ciuperci. În cuprinsul acestei rețete vă voi spune și cum se face aluatul foietaj din care este făcută plăcinta, dar dacă vreți să economisiți timp și efort puteți folosi și cele care se găsesc în comerț, ies la fel de bune.

Plăcintă cu Carne Tocată și Ciuperci

5 from 1 vote
Fel: Fainoase, Placinte, Porc, Pui, Retete cu carne, VitaBucătărie TurceascaDificultate Medie
Porții

12

porții
Timp pregătire

30

minute
Timp preparare

30

minute
Timp la frigider

1

ora
Gata în

2

ore 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g făină

  • 500 g unt

  • 1 pahar cu apă

  • un praf de sare

  • Umplutură
  • 800 g carne tocată de care doriți (porc, vită, pui, curcan)

  • 400 g ciuperci

  • 2 cepe

  • 150 g cașcaval ras

  • pătrunjel sau mărar verde tocat

  • 3 linguri ulei de măsline

  • 3 galbenușuri

  • 3 linguri smântână pentru uns

  • 2 foi aluat foietaj

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Aluatul se pregătește la rece. Făina trebuie să fie de bună calitate, untul proaspăt, apa călduță, iar în ea sa se dizolve sarea. Se pune faina într-un vas, se face o adâncitură în mijloc și se toarnă câte puțină apă, amestecând cu o furculiță. Se frământă cu mâna și se obține un aluat moale. Se dă o forma rotundă și se lasă sa se odihnească 15 minute. Se presară puțină făină pe blatul de lucru și se întinde o foaie de 2 centimetri. În mijlocul foii se pune untul, peste unt se strâng marginile foii în forma de plic și se dă la rece pentru alte 15 minute.
  • Se pune din nou aluatul pe blatul de lucru, presărat cu faina. Pe aluatul împăturit se pune sucitorul în mijlocul lui și se întinde apăsând pe foaie. Se dă formă dreptunghiulară având grija sa fie la fel de groasă peste tot. Se împăturește în trei părți egale astfel ca partea din stânga să se suprapună peste două treimi din suprafața foii, iar partea din dreapta să se suprapună peste partea din stânga și se dă din nou la rece. Aceasta operațiune se repeta de 3, 4 ori cu pauza de răcire și de fiecare dată se împăturește invers.
  • Și acum pregătim umplutura. Ceapa se toaca mărunt și se călește în ulei pana se înmoaie puțin. Ciupercile se curăță, se taie juliene și se adaugă peste ceapa cam 2 minute. În compoziție se adaugă carnea tocată, se pune sare, piper, verdeață tocată, un pahar de vin alb sec și se lasă la foc mic pentru 15-20 de minute. Se amestecă din când în când să nu se lipească. Când este scăzută bine și își schimba culoarea se ia de pe foc și se dă deoparte. După ce compoziția s-a răcit se amestecă bine cu ouăle bătute.
  • Se tapetează o tavă cu hârtie de copt (eu am folosit tava de la aragaz) și se pune o foaie de aluat. Se înțeapă foaia cu o furculiță, se presară cașcavalul ras, apoi cu o lingură se întinde uniform compoziția de carne. Stratul de carne se acoperă cu a doua foaie de aluat care deasemenea se înțeapă cu furculița.
  • Într-un castron se bat gălbenușurile de ou cu smântână și se întinde peste foaie cu ajutorul unei pensule. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40-45 de minute, până când se rumenește frumos și se desprinde de marginile tăvii. Se lasă la răcit în tavă, apoi se porționează și se pot servi.

Note bucatar

  • Sunt delicioase atât calde cât și reci.
  • Poftă bună la plăcinte delicioase!