Marmelada de gutui si mere este una din preferatele sotului meu, din acest motiv eu o fac in fiecare toamna. Sunt fructe aromate, astrigente, din cauza taninului, dar foarte bune preparate in diferite feluri si anume dulceata, peltea sau jeleu (soacra mea facea chiar si compot de gutui). Contin saruri minerale, zaharuri si multa pectina si astea zic eu sunt argumente serioase sa le conserv in camara mea. Marturisesc totusi ca trebuie sa ii acorzi un pic de timp (curatatul si taiatul fructelor dureaza), dar rezultatul va spun este ceva fin si rafinat, ceva ce veti savura cu placere iarna cand ninge afara!
Ingrediente
- 5 kg gutui
- 2 kg mere
- 4 kg zahar
Mod de preparare
1Se aleg gutui mari si frumoase, sa nu fie patate sau stricate, se spala bine si se indeparteaza puful de pe ele. Merele la fel se spala, se curata, se taie sferturi si apoi atat, de la gutui cat si de la mere se scoate partea tare cu samburi. Unii prefera sa indeparteze si coaja, dar eu o las mereu deoarece marmelada iese mai aromata.
2Taiem bucati potrivite si le punem sa fiarba cu putina apa. Dupa ce s-au fiert bine se pot trece printr-o sita, dar in ziua de azi cine mai are asa ceva? Asa ca mai bine le tocam fin cu blenderul pana ia consistenta unei paste. Adaugam zaharul si se pun sa fiarba amestecand continuu, cam 40-50 de minute.
3E gata cand nu mai cade de pe lingura (eu am o lingura speciala de lemn cu coada lunga pe care o folosesc doar la dulceturi si gemuri). Se da deoparte si se lasa sa se raceasca cam 5-10 minute.
4Spalam si sterilizam borcanele punandu-le la cuptor la 100 de grade pentru o ora, apoi punem marmelada inca, calda in borcane, infiletam capacele si le intoarcem cu susul in jos (pentru a crea vid). Lasam sa se raceasca in voie si ajunse la temperatura camerei le putem pune in camara. Pofta buna!