Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Covrigi, o rețetă cunoscută și îndrăgită de foarte multă lume. Este un produs de panificație de formă rotundă, presărat cu semințe de mac, susan sau doar sare deasupra. Îmi plac tare mult, de aceea, când am puțin timp liber, îi pregătesc cu mare drag familiei mele.

Covrigi

5 din 1 vote
Fel: Fainoase, Gustari, Paine, Retete rapideBucătărie TurceascaDificultate Medie
Porții

16

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

40

minutes
Gata în

1

hour 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Compoziție
  • 1 kg făină

  • 600 ml lapte călduț sau apă

  • 1 cubuleț drojdie proaspătă (25 g) sau 1 pliculeț drojdie uscată

  • 1 linguriță sare

  • 2 lingurițe zahăr

  • 1/2 pahar de ulei de floarea soarelui (50 ml)

  • 3 linguri bicarbonat

  • Decor
  • 1 ou bătut cu o lingură de apă

  • chimen

  • sare

  • mac

  • susan

Mod de preparare

  • Pentru început se face maiaua și anume se dizolvă drojdia cu zahărul și 3 linguri lapte sau apa călduță. Adăugăm 3 linguri făină și amestecăm bine. Va rezulta o compoziție de consistența unei creme, care se va lăsa la dospit pentru 20 de minute.
  • Maiaua frumos crescută se pune peste făina cernută și se începe frământarea aluatului de covrigi. Punem uleiul și sarea. Amestecăm la început cu o spatulă sau o lingură, apoi pe măsură ce vedem că aluatul se leagă, se pune pe masa de lucru presărată cu făină și îl mai frământam 2, 3 minute. Îl lăsăm să se odihnească 10 minute pe masa de lucru. După trecerea celor 10 minute îl mai frământăm 3, 4 minute, să se uniformizeze bine. Se lasă să dospească într-un loc cald și ferit de curenți reci de aer pentru 20 de minute.
  • Se împarte în părți egale. Luăm fiecare bucată de aluat și o întindem pe masă, cu mâinile, în baghete de aproximativ 1 cm. Se răsucesc în forma de U pe masă, iar marginile de sus se aduc spre mijlocul de jos. Se lasă să crească 20 de minute. Până cresc covrigii puneți pe foc o oală cu 3 l de apa și 3 linguri bicarbonat de sodiu. Când începe să fiarbă, luăm cu atenție fiecare covrig și îl punem în apa care fierbe, pentru 10 secunde, apoi îi întoarcem cu grijă. Îi mai ținem 10 secunde.
  • Covrigii fierbinți se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se așează cât sunt încă alunecoși. Se ung cu gălbenuș de ou, se presară cu mac, susan sau ce doriți. Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Covrigii sunt gata! Ce miresme îmbietoare în bucătăria mea!

Note bucatar

  • Nu vă grăbiți să îi scoateți, trebuie să capete o culoare maronie puțin mai intensă. Așa devin crocanți deasupra și deosebit de pufoși și moi în interior.
  • Poftă mare la covrigi delicioși!