Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Colivă Tradițională cu Nucă, o colivă tradițională din grâu sau arpacaș. Se pregătește pentru parastase sau praznice pentru pomenirea morților. Coliva se ornează în funcție de tradițiile din fiecare zonă din țară, dar și după propriul gust. Pe vremuri, pe timpul bunicilor mei, coliva era îmbrăcată în biscuiți măcinați, în zilele noastre în schimb o găsim decorată cu simboluri ale ritmului ortodox, nucă de cocos, cacao, zahăr pudră, bombonele. Coliva se prepară din grâu sau arpacaș (grâu decorticat). Sfatul meu este să folosiți arpacaș, deoarece grâul fierbe mult mai greu, trebuie lăsat peste noapte să se umfle și eventual o parte din el trebuie dat prin mașina de tocat.

Colivă Tradițională cu Nucă

5 from 1 vote
Course: Aperitive, Desert, Dulciuri, Retete rapideCuisine: BizantinaDifficulty: Usoara
Porții

10

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

20

minutes
Calorii / 100 g

254

cal
Gata în

50

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Compoziție
  • 500 g arpacaș sau grâu

  • 2 l apă

  • 1 linguriță sare

  • 350 g zahăr (12 linguri cu vârf)

  • 350 g nucă

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 1 lingură esență de rom

  • 5 lingurițe coajă de lămâie

  • Decor
  • bombonele mici de diferite culori

  • nucă de cocos

Mod de preparare

  • Începem cu cântărirea arpacaș-ului sau grâului. Se spală în mai multe ape, până ce în final apa este limpede. Punem 2 litri de apă la fiert într-o oală încăpătoare. Când dă în clocot punem sarea. Arpacașul bine spălat se scurge, îl punem în apa fierbinte și amestecăm. Luăm spuma ori de câte ori este nevoie, amestecăm des să nu se lipească, totul la foc foarte mic. Lăsăm pe foc până scade tot lichidul, cam 30 de minute.
  • Luăm de pe foc, adăugăm zahărul și punem oala din nou pe foc, amestecând des “până se leagă”. Trebuie lăsată cu un pic de lichid, pentru că odată cu răcirea colivei, acest lichid va fi absorbit. Luăm oala de pe foc și o acoperim cu un prosop ud (pentru a nu forma coaja de deasupra, pojghiță). Se lasă până se răcește complet.
  • Măcinăm nuca, punem coaja de lămâie, romul, zahărul vanilat și amestecăm bine. Compoziția este cleioasă și bine închegată. Punem coliva pe o farfurie sau un platou, o netezim și o ornăm după imaginația fiecăruia. Desigur, se pot decora și cu ciocolată, fructe uscate sau bombonele.

Note bucatar

  • Când lingura pusă în mijlocul oalei în care fierbe arpacașul “stă în picioare” ne spune că este fiert.
  • Pentru a avea o cruce reușită putem folosi un șablon care se găsește prin piețe.
  • Poftă bună la o colivă delicioasă!
- Reclamă -
Articolul precedentRuladă de Biscuiți cu Nucă de Cocos și Banane
Articolul următorMucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.