Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă, un desert foarte cunoscut la noi în țară, pe care toată lumea îl iubește, pregătit într-o multitudine de variante în funcție de regiunile țării. Pe 9 martie românii celebrează o sărbătoare importantă și anume Sfinții 40 de Mucenici. În tradiția populară se respectă o mulțime de obiceiuri, una dintre ele fiind prepararea mucenicilor. Fără îndoială cele mai populare rețete de mucenici sunt cei moldovenești și cei fierți în apă.

Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă

5 din 1 vote
Fel: Aluaturi dulci, Desert, Dulciuri, FainoaseBucătărie RomaneascaDificultate Medie
Porții

15

porții
Timp pregătire

45

minutes
Timp preparare

1

hour 

15

minutes
Calorii / 100 g

294

cal
Timp de odihnă

10

minute
Timp la crescut

45

minute
Gata în

2

hours 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Compoziție
  • 1 kg făină

  • 450 ml lapte

  • 20 g drojdie uscată

  • 3 ouă

  • coajă de la o lămâie (rasă)

  • 125 g zahăr

  • 50 ml ulei

  • 20 g zahăr vanilat

  • 1 esență de vanilie

  • Sirop
  • 300 ml apă

  • 150 g zahăr

  • câteva coji de portocale

  • 1 esență de vanilie

  • Decor
  • 200 g nucă

  • 200 g miere

Mod de preparare

  • Începem prin a pregăti maiaua. Într-un castronel punem drojdia uscată și 3 linguri de lapte și amestecăm până începe să se închege puțin. După, adăugăm 1 lingură de zahăr și continuăm amestecarea, de data aceasta cu mai multă forță. Când maiaua devine lichidă, punem 2 linguri de făină și continuăm amestecarea. Când este gata, o vom lăsa într-un loc călduros pentru 15 minute.1 - Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
  • În bolul unde se află făina adăugăm cele 3 ouă, maiaua ce a crescut, zahărul rămas, zahărul vanilat, coaja de lămâie rasă și esența de vanilie și cu o lingură de lemn începem să amestecăm toate aceste ingrediente. După ce ați amestecat puțin cu lingura de lemn, puteți folosi și mâinile, pentru frământare este mult mai bine! Când aluatul se încheagă, adăugăm lapte, puțin câte puțin. După câteva minute de frământat punem și uleiul. Continuăm pe masa de lucru, dată în prealabil cu făină, să nu se prindă, până când aluatul este bine frământat. Îl punem într-un bol și îl lăsăm la crescut.2 - Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
  • Pentru sirop, punem o oală pe foc cu 300 ml de apă. Adăugăm zahăr și amestecăm. Vom lăsa până fierbe apa și se dizolvă zahărul. După, adăugăm esența de vanilie și mai lăsăm pe foc încă 3 minute. La final, punem coaja de portocală, pentru aromă.3 - Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
  • E timpul să pregătim mucenicii! Pe masa de lucru punem puțină făină, scoatem aluatul crescut și îl mai frământăm puțin. Cu mâinile, rupem o bucată din el și îl alungim. Apoi, îl încolăcim din ambele părți, egal, până la mijloc. Eu am ales această formă, dar dumneavoastră îi puteți da ce formă doriți! Punem mucenicul într-o tavă, bineînțeles tapetată cu hârtie de copt! Repetăm până terminăm aluatul. Îi mai lăsăm în tavă să crească 15 minute.4 - Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
  • După ce au mai crescut, îi ungem cu ou bătut cu puțin lapte. Îi băgăm la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute. Când sunt gata, îi însiropăm cu ajutorul unei linguri. Pentru ca siropul să se absoarbă bine, îi lăsăm să se odihnească 10 minute. După ce au stat 10 minute, îi ungem cu miere. Îi decorăm tradițional, cu nucă măcinată, din belșug.5 - Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă

Video Reteta

Note bucatar

  • Noi am încălzit puțin mierea, ca să fie mai lichidă.
  • Poftă mare la mucenici delicioși!
- Reclama -
Articolul precedentColivă Tradițională cu Nucă
Articolul următorTort în Straturi cu Mousse de Ciocolată, Jeleu de Căpșuni și Frișcă
blank
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.