Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă, un desert foarte cunoscut la noi în țară, pe care toată lumea îl iubește, pregătit într-o multitudine de variante în funcție de regiunile țării. Pe 9 martie românii celebrează o sărbătoare importantă și anume Sfinții 40 de Mucenici. În tradiția populară se respectă o mulțime de obiceiuri, una dintre ele fiind prepararea mucenicilor. Și fără îndoială una din cele mai populare rețete de mucenici sunt cei moldovenești!
Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă
20
porții30
minutes3
hours50
minutes294
cal10
minute60
minute5
hours30
minutesPentru această rețetă, avem nevoie de:
Ingrediente
- Aluat
1 kg făină
450 ml lapte
130 g zahăr
3 ouă
coajă de lămâie rasă
50 ml ulei
1 esență de vanilie
2 pliculețe zahăr vanilat
3 pliculețe drojdie uscată
- Sirop
300 ml apă
150 g zahăr
1 esență de portocale
1 esență de vanilie
- Decor
300 g nucă măcinată
200 g miere
Mod de preparare
- Începem prin a pune făina într-un bol de plastic mai mare. După, cu o lingură de lemn, facem o groapă în mijloc unde vom adăuga zahărul vanilat și drojdia uscată. Le acoperim și continuăm să punem zahărul, coaja de lămâie rasă și ouăle. Amestecăm puțin apoi turnăm laptele pe care îl încorporăm treptat în compoziția noastră de aluat. Când am terminat cu laptele, punem 1 linguriță de esență de vanilie și o încorporăm și pe aceasta. Când aluatul începe să se lege putem deja să îl frământăm cu mâna, în același timp punând uleiul puțin câte puțin. Aluatul nostru trebuie frământat cam 15 minute. Când este gata îl acoperim cu un șervet curat și îl lăsăm la crescut pentru 1 oră sau până își dublează volumul.
- Punem apa și zahărul într-o oală pe aragaz. Dăm drumul la foc și cu o lingură le amestecăm continuu pentru ca zahărul să nu se prindă de fund. Când apa începe să fiarbă, oprim focul și adăugăm câte 1 linguriță și din esența de vanilie și din esența de portocale. Amestecăm ușor pentru a le încorpora cu siropul. Aluatul nostru a crescut foarte frumos! Îl așezăm pe masa de lucru pe care am dat-o anterior cu făină și începem să îl lucrăm până ajunge sub formă de sul. Cu ajutorul unui cuțit îl tăiem în 2 bucăți egale și fiecare bucată la rândul ei o pregătim în mai multe biluțe mici, având grijă să le cântărim, ele trebuie să aibă în jur de 100 de grame.
- Luăm prima biluță de aluat, o punem pe masa de lucru și o nivelăm puțin cu mâinile. După o rulăm și ajutându-ne de masă, o vom alungi într-un șnur lung cam de 40 de cm. Acesta îl vom împleti sub formă de opt, având grijă să îl lipim bine la capete. Îl punem în tava pregătită anterior cu hârtie de copt. Repetăm acest pas până terminăm de pregătit toți mucenicii. Când sunt gata, îi acoperim cu folie alimentară și îi lăsăm la crescut pentru 10 minute. Timpul a trecut, așa că dăm folia la o parte, îi mai așezăm puțin în tavă și îi ungem cu ou bătut pentru a prinde acea culoare frumoasă, aurie la copt. Îi băgăm în cuptorul preîncălzit pentru 40-50 de minute la 180 de grade și când sunt gata îi scoatem și îi dăm prin sirop, așezându-i după să se scurgă pe un grătar, pentru 10 minute. La final îi ungem cu miere, îi decorăm tradițional cu nucă măcinată din belșug și rețeta noastră de Mucenici Moldovenești cu Miere și Nucă este gata!
Video Rețetă
Note bucătar
- Laptele se pune mereu călduț, pentru ca aluatul să crească bine și frumos!
- Cântăritul aluatului pentru fiecare mucenic este opțional, dar numai așa veți obține mucenici perfecți!
- Când puneți mucenicii în tavă lăsați puțină distanță între ei, așa nu se vor lipi la copt.
- Noi am încălzit puțin mierea, ca să fie mai lichidă.
- Poftă mare la mucenici moldovenești delicioși!