Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Castraveți în Saramură, o rețetă pe cât de simplă de preparat, pe atât de gustoasă! Se folosește ca și garnitură alături de friptura de porc, tocănița de cartofi sau alte mâncăruri preferate. Este o rețetă care se prepară ușor și nu necesită timpi îndelungați pentru pregătirea lor, rezultatul fiind castraveciori delicioși, crocanți și foarte sănătoși! Ingredientele sunt simple și puține, cei care locuiesc la țară le procură ușor din grădina proprie, dar la fel de bine se pot găsi și în piețe, la doamne mai bătrâne, în perioada în care se pun conservele.

Castraveți în Saramură

4.0 from 2 votes
Course: Murături, Rețete fără carneCuisine: RomâneascăDifficulty: Ușoară
Porții (800 g)

5

porții
Timp pregătire

15

minutes
Timp preparare

2

hours 

5

minutes
Calorii / 100 g

29

kcal
Gata în

2

hours 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 3 kg castraveți

  • mărar

  • țelină

  • frunze vișin

  • 1 rădăcină hrean

  • cimbru uscat

  • 2 morcovi

  • sare pentru conserve

  • piper boabe

  • usturoi

Mod de preparare

  • Curățăm morcovii și îi tăiem în rondele de dimensiuni potrivite. Facem același lucru și cu rădăcina de hrean, doar că pe aceasta o tăiem fâșii. Într-o oală pe foc punem 3 litri de apă, cam aceasta ar fi cantitatea de saramură de care avem nevoie. Apoi, adăugăm sare, dar atenție, să fie sare neiodată, specială pentru murături! Măsura este la 1 litru de apă, se pune 1 lingură cu vârf de sare. Se amestecă cu o lingură și se lasă să fiarbă. Când începe să clocotească se mai lasă 3-5 minute.1 - Castraveți în Saramură
  • Într-un borcan de 800 de grame punem câteva frunze de vișin. Apoi adăugăm mărar și câteva boabe de piper. După, punem 2 frunze de țelină, pentru un gust deosebit. Începem să așezăm castraveții, nu există un număr anume, puneți atâți cât vă încap. Printre ei, punem hreanul și morcovii pregătiți mai devreme și câțiva căței de usturoi. Deasupra, punem iar mărar, chiar și tulpina și câteva frunze de vișin. Nu uităm de cimbru uscat, acesta va da un gust extraordinar! Bineînțeles, dacă nu vă place, puteți să îl omiteți. Umplem borcanul cu zeama de saramură pregătită mai devreme. Lăsăm să se răcească și mai completăm dacă este nevoie. La final, îi punem capacul, pregătim și celelalte borcane la fel, le punem în beci sau cămară și rețeta noastră de Castraveți în Saramură este gata!2 - Castraveți în Saramură

Video Rețetă

Note bucătar

  • Pentru a nu se ridica castraveții, se mai pun deasupra, puțin forțat, tulpină de mărar sau crenguțe de cimbru.
  • Dacă nu aveți mărar, puteți cumpăra condimente pentru murături. Acestea conțin piper, muștar și mărar și sunt la fel de bune.
  • Puteți face saramura mai iute dacă adăugați și câțiva ardei iuți.
  • Alte idei de condimente ar fi boabe de muștar, tarhon, buchețele de conopidă sau frunze de viță de vie.
  • Sarea folosită trebuie să fie cea mare, grunjoasă, neiodată, atunci când o cumpărați, pe pachet, trebuie să găsiți scris “pentru conservarea legumelor”.
  • Cantitatea ideală de sare este de 30 de grame la 1 litru de apă și ar fi bine să o cântărim, dar cum nu toți avem cântare de înaltă precizie la îndemână, se poate doza și cu lingura, 1 lingură fiind egală cu 30 de grame.
  • Poftă mare la castraveți în saramură delicioși!
- Reclamă -
Articolul precedentCremă de Ciocolată cu Brânză Tartinabilă
Articolul următorFriptură de Pui la Tigaie
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.