Timp de preparare: 15 min
Timp de fierbere: 25 min
Gata in: 40 min

Briosele sunt preferatele mele deoarece imi aduc aminte de copilarie. Nu era sarbatoare mai importanta sau cate o duminica sa treaca fara ca mama mea sa le faca. Imi amintesc cu drag tavitele mici cu margini ondulate in care ea punea compozitia groasa ca o smantana si cand erau gata, aroma care invaluia bucataria. Pe vremuri se puneau inauntru stafide sau cate o bucatica de rahat, dar pentru ca ne-am modernizat, eu acum le pun fulgi de ciocolata. Briosele se fac cu orice ai prin casa, fie mai lejere si atunci folosim iaurt, fie cu unt si smantana, iar altii de exemplu prefera briosele cu ciocolata (cele de culoare maronie). Acestea fiind spuse, sa incepem.

Ingrediente

  • 5 oua
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 3 linguri gem
  • 15 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • un praf de sare
  • 2-3 linguri fulgi de ciocolata

Mod de preparare

1Pentru inceput separam albusururile de galbenusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei). Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi galbenusurile cu zahar pana isi dubleaza volumul si devin ca o crema. Incorporam albusurile spumă in crema de galbenusuri incet cu un tel, sa nu se lase.

2Punem uleiul putin cate putin, laptele, gem (eu pun de capsuni pentru un gust special) si esenta. Incorporam faina cernuta cu praful de copt si amestecam totul bine pana cand aluatul devine ca o smantana mai groasa (asemanator celui de chec).

3Punem hartiutele de briose in tava si le umplem cam trei sferturi cu aceasta compozitie, deasupra punem 5-6 fulgi de ciocolata si le coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

4Se pot servi simple, dar deasupra, depinde de gustul fiecaruia, puteti face o glazura alba sau chiar de ciocolata si presara cateva ornamente dulci care se gasesc in comert. Briosele sunt gata si sunt foarte delicioase!