Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Ouă Vopsite pentru Paște, o rețetă simplă, ușor de preparat și nelipsită de pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Simbol al sărbătorii “Învierii Domnului”, ouăle vopsite simbolizează sacrificiul lui Isus Hristos pentru mântuirea lumii.

Obiceiul vopsirii ouălelor de Paște s-a răspândit în toată lumea creștină din timpul romanilor și continuă până astăzi. Tradiția creștină spune că vopsitul ouălelor se face în Joia Mare, dar eu le fac întotdeauna sâmbăta dimineață, în mai multe culori. De această dată pe lângă cele roșii am făcut galbene și verzi. Evident, sunt o multitudine de variante de colorat ouăle, însă eu ca întotdeauna am preferat stilul clasic, simplist, așa cum făceau mamele și bunicile noastre.

Vopsirea ouălor la noi, la români, a înflorit în ultimii ani, atingând culmile artei. Se spune că Maica Domnului care venise să își plângă fiul răstignit, a așezat coșul de ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Isus. Văzând acest lucru, Domnul a spus celor de față: “De acum înainte să faceți și voi ouă roșii întru aducere aminte de răstignirea mea!”. Și de atunci, ciocnitul ouălelor înseamnă sacrificiul divinității, iar acestea se consumă după reguli precise. Persoana mai în vârstă, de regulă bărbatul, ciocnește capul oului ținut în mână de partener și spune “Hristos a Înviat!”. Iar cealaltă persoană răspunde cu “Adevărat a Înviat!”.

Ouă Vopsite pentru Paște

5 from 1 vote
Course: Aperitive, Retete rapideCuisine: EvreiascăDifficulty: Ușoară
Porții

12

porții
Timp pregătire

5

minutes
Timp preparare

35

minutes
Calorii / 100 g

155

cal
Gata în

40

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 24 de ouă (de preferat albe)

  • 6 pliculețe de vopsea lichidă (câte 2 din fiecare culoare)

Mod de preparare

  • Punem o oală cu apă la fiert, la foc potrivit, în care adăugăm toate ouăle. Când începe să fiarbă, vom da la foc mic, pentru ca ouăle să nu crape. Când sunt fierte, cu ajutorul unei linguri, scoatem ouăle și le punem la răcit.1 - Ouă Vopsite pentru Paște
  • Adăugăm apă într-o oală mai uzată. Turnăm cele 2 pliculețe de vopsea de aceeași culoare și 5 linguri de oțet de 9 grade. Adăugăm ouăle fierte anterior, cu grijă, să nu le spargem. Le lăsăm în apă să fiarbă pentru 4 minute. Când sunt gata, le scoatem pe un platou pe care am pus hârtie absorbantă și Ouăle noastre Vopsite pentru Paște sunt gata!2 - Ouă Vopsite pentru Paște

Video Rețetă

Note bucătar

  • Am folosit ouă albe, pentru că vopsite vor avea o culoare mai intensă.
  • Folosim o oală mai uzată la vopsit, pentru că vopseaua de ouă este foarte greu, în unele cazuri chiar imposibil, de curățat.
  • Eu le-am dat luciu la final cu ulei. Bunica mea folosea întotdeauna untură.
  • Poftă bună la Ouă Vopsite pentru Paște și Hristos a Înviat!
- Reclamă -
Articolul precedentBudincă de Post cu Orez și Ciocolată
Articolul următorPrăjitură Tiramisù cu Căpșuni
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.