Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Ouă Vopsite pentru Paște, o rețetă simplă, ușor de preparat și nelipsită de pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Simbol al sărbătorii “Învierii Domnului”, ouăle vopsite simbolizează sacrificiul lui Isus Hristos pentru mântuirea lumii.
Obiceiul vopsirii ouălelor de Paște s-a răspândit în toată lumea creștină din timpul romanilor și continuă până astăzi. Tradiția creștină spune că vopsitul ouălelor se face în Joia Mare, dar eu le fac întotdeauna sâmbăta dimineață, în mai multe culori. De această dată pe lângă cele roșii am făcut galbene și verzi. Evident, sunt o multitudine de variante de colorat ouăle, însă eu ca întotdeauna am preferat stilul clasic, simplist, așa cum făceau mamele și bunicile noastre.
Vopsirea ouălor la noi, la români, a înflorit în ultimii ani, atingând culmile artei. Se spune că Maica Domnului care venise să își plângă fiul răstignit, a așezat coșul de ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Isus. Văzând acest lucru, Domnul a spus celor de față: “De acum înainte să faceți și voi ouă roșii întru aducere aminte de răstignirea mea!”. Și de atunci, ciocnitul ouălelor înseamnă sacrificiul divinității, iar acestea se consumă după reguli precise. Persoana mai în vârstă, de regulă bărbatul, ciocnește capul oului ținut în mână de partener și spune “Hristos a Înviat!”. Iar cealaltă persoană răspunde cu “Adevărat a Înviat!”.