Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Savarine, o rețetă care face parte din prăjiturile copilăriei și adolescenței mele alături de Amandine, Prăjitura Boema și Carpați. Eu cred că este imposibil ca oricare dintre noi, chiar și generația mai tânără, să nu o fi admirat și savurat în vitrinele cofetăriilor. Nu trecea duminică alături de părinți sau câte o prietenă să nu ne răsfățăm cu aceste prăjituri cu gust inegalabil!

Savarine

5 din 1 vote
Fel: Desert, DulciuriBucătărie FrantuzeascaDificultate Medie
Porții

24

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

30

minutes
Gata în

1

hour 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Formă
  • 500 g făină

  • 5 ouă

  • 60 ml ulei

  • 4 linguri zahăr (120 g)

  • 300 ml lapte călduț

  • 1 cubuleț drojdie proaspătă (25 g) sau 1 pliculeț drojdie uscată

  • 1 praf de sare

  • Sirop
  • 800 ml apă

  • 300 g zahăr

  • 1 fiolă esență de rom

  • Decor
  • 1 l smântână pentru frișcă 32% grăsime

  • 1 borcan gem de căpșuni

Mod de preparare

  • Într-un castron se bat ouăle cu zahărul, uleiul și praful de sare. Separat în laptele călduț se dizolvă drojdia. Se amestecă cele două compoziții, după care se adaugă treptat făina. Aluatul obținut se lasă să dospească într-un loc călduț până își dublează volumul.
  • Din compoziția obținută se pune cu lingura aluat în formele de savarină, doar 3/4 din formă adică trei sferturi. Se mai lasă 20 de minute la dospit. Se coc în cuptorul preîncălzit 30-35 de minute, la foc potrivit, până capătă o culoare frumoasă maronie.
  • În timp ce coacem savarinele în cuptor, fierbem apa cu zahărul cam 3 minute, se lasă la răcit și apoi adăugăm esența de rom. Batem frișcă cu mixerul.
  • După ce se scot frumos din formă, se taie un căpăcel, dar nu de tot, se scufundă în sirop, fiecare în parte, apoi se așează pe o tavă. Se umple cu frișcă, cu ajutorul unui pos și se ornează cu gem de căpșuni.

Note bucatar

  • Lăsați o noapte savarinele să stea la frigider. Vor deveni mai gustoase și mult mai aromate.
  • Nu le serviți la temperatura camerei, deoarece conțin destul de multă frișcă.
  • Pentru un gust mai deosebit, puteți adăuga în sirop puțin coniac, lichior, rom sau ce aveți prin casă.
  • Poftă mare la savarine delicioase!