Timp de pregatire: 15 min
Timp de fierbere: 10 min
Gata in: 25 min

Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre o legumă mai puțin cunoscuta la noi, un fel de salată, ce poate fi gătită sau folosită cruda. Este cunoscuta pentru frunzele ei albe, cărnoase, ușor amărui și mai ales foarte sănătoase. Andivele sunt recoltate iarna și se numără printre verdețurile de care ne putem bucura în sezonul rece. Sunt extrem de hrănitoare pentru organismul uman și conțin puține calorii. În compoziția andivelor găsim 90% apă, vitamine (A, C, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, mangan), betacaroten, glucoza, glucide, lipide, antioxidanți și fibre. Acestea fiind spuse, cred că v-am convins să îi dați un pic de atenție când o vedeți în piețe sau supermarketuri, să o cumpărați și să o pregătiți familiei dumneavoastră. Cum spuneam mai sus se consuma sub forma de salată, stropite cu suc de lămâie, sau diferite maioneze sau sosuri, sau în combinație cu legume și fructe, totul depinde de imaginația fiecărei gospodine. Se mai pot găti fierte, în aburi, pe foc sau în cuptor. Sunt excelente în supe de legume sau ca și garnituri. Eu pentru astăzi am ales sa o pregătesc ca o salată crudă.

Ingrediente

  • 3 andive mari
  • 2 cutii conserva de ton
  • 5 oua fierte
  • 4, 5 linguri de smântâna sau iaurt gros
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 3 linguri porumb dulce
  • sare, piper

Mod de preparare

1Spălăm andivele, le desfacem frunză cu frunza. Andivele foarte tinere nu sunt amare, dar dacă totuși sunt, vom pune frunzele spălate în apă cu sare și trei linguri de oțet pentru 30 de minute. După acest timp ar trebui să dispară gustul amar.

2Tocam andivele în bucăți potrivite (dacă le-am ținut în apă le scurgem și le ștergem bine, altfel vor lăsa apă în castron).

3Scurgem tonul de ulei sau de lichidul de conservare la fel și porumbul, într-un bol. Se amesteca cu restul ingredientelor, ușor, pana la omogenizare.

4O putem servi imediat, dar se poate păstra și în frigider la rece câteva ore, este la fel de gustoasă. Pofta buna la o salată mai deosebită, dar foarte delicioasa!